EXCLUSIV Lupescu dezvăluie planurile marii fuziuni de la Dinamo: ”Ministerul de Interne verifică potențialii parteneri, nu se poate asocia cu oricine”. Adevărul despre implicarea lui Țiriac și Lucescu

Lupescu vorbește în exclusivitate despre culisele proiectelor din Ștefan cel Mare, îl ”înțeapă” pe Nicolae Badea, pune în balanță eventuala absență a lui Hagi jr de la Euro cu cele ale lui Lăcătuș și Sabău la CM 1994 și evocă un episod dur petrecut după succesul din SUA contra Columbiei: ”Mi s-a blocat tot corpul”

Lupescu trece în revistă secretele proiectelor din Ștefan cel Mare și povestește cum se pregătește pentru meciul de adio al Generației de Aur

”Am renunțat complet la dulce și la pâine de câteva luni, nu mai mănânc seara Am învățat să-i dau corpului ce are nevoie la vârsta asta. Am grijă la dietă, am început să joc la veterani în Elveția și mai dau jos din kilograme, ușor-ușor”. La vila sa din Snagov, situată pe malul lacului ilfovean, Ionuț Lupescu descrie programul care-l ajută să se mențină într-o postură fit, nu departe de tușele etalate ca jucător. Vine gala Generației de Aur din luna mai, pe Arena Națională, iar ”Kaiserul” îi laudă pe Sabău și pe Gâlcă pentru fizicul etalat. Și, apoi, Lupescu dezvăluie planurile despre marea fuziune de la Dinamo: ”Ministerul de Interne verifică potențialii parteneri, nu se poate asocia cu oricine”. Spune adevărul despre implicarea lui Țiriac și Lucescu.

Lupescu dezvăluie planurile despre marea fuziune de la Dinamo

Ionuț, hai să pornim cu povestea asta care se rostogolește de câteva săptămâni, că Țiriac și Lucescu vor veni împreună la Dinamo să preia corabia. E un scenariu viabil?

– Am înțeles că vor să lucreze împreună pe un teren la Târlungeni, nu? Lăsând gluma deoparte, nu cred în acest plan. Nea Mircea va continua să antreneze în străinătate. Nu-l văd nici într-o postură de coordonare pe la FRF, de exemplu. A avut recent experiența ca selecționer al Turciei și și-a dat seama că lucrurile stau complet diferit față de anii ’80, când pregătea România și avea timp să realizeze turnee, amicale. Viața lui e zilnic în iarbă.

Unde ți se pare că s-au făcut cele mai grave erori la Dinamo în ultima perioadă?

– Perpetuarea insolvenței e cea mai delicată problemă, alături de lipsă de competență fotbalistică a celor din conducere. Retrogradarea și apoi promovarea n-au trecut prin analize foarte bune și, de fiecare dată, se dă mână liberă antrenorului, fie că a fost Burcă, fie Kopic, acum. Ei decid tot, fiindcă nimeni în club nu are o expertiză fotbalistică. Asta e cea mai mare povară. Situația nu e roz. Străinii au venit târziu, există o lipsă de identitate prin prisma utilizării numai doi-trei români. Strategia aceasta nu mi se pare una de viitor. Se face însă orice compromisuri pentru evitarea retrogradării.

Previziunile lui Lupescu: ”N-o să ajung la Dinamo”

Dacă ai prelua mâine managamentul clubului, care ar fi primele două măsuri?

– Nu vreau să intru în acest joc, fiindcă n-am să fiu acolo. N-o să ajung. Dar, indiferent cine va fi în conducere, nu dorim să păstreze echipa în Liga 1 și nu exercităm dreptul de a nu spune părerea. Nu e însă treaba mea să fac pe Mafalda. Eu m-am implicat numai la CS, cu gândul de a convinge oamenii să investească în infrastructură, în Parcul Dinamo, unde să se contureze un hub sportiv în mijlocul orașului.

Kopic cunoștea renumele clubului, dar s-a confruntat cu o altă realitate. Normal, fiindcă n-a mai lucrat în România. Încearcă să creeze o formulă omogenă cu ce are la îndemână. Problema echipelor care alunecă spre retrogradare e însă alta: au senzația că joacă bine 80 de minute, dar pierd deseori pe final. Când treci printr-o asemenea perioadă, trebuie să dai 120 la sută pe teren”

Mesajul lui Lupescu: ”CS Dinamo ar folosi probabil niște copii cu FC Dinamo”

FC Dinamo versus CS Dinamo în Liga 2 sezonul viitor. Cum ți-ar suna un asemenea meci?

– Nu prea frumos! Pentru mine există un singur Dinamo. Doamne ferește să funcționeze acest scenariu, probabil CS ar folosi niște copii dacă va fi nevoie, fiindcă nu e normal să ne punem bețe în roate! Pentru actuala echipă din prima ligă ar complica însă rău lucrurile o eventuală retrogradare, fiindcă s-ar ivi mari probleme financiare. Nu știu cum au contractele jucătorii și nu-mi închipui dacă suporterii vor înghiți a doua experiență de acest gen. Oricum, în ce privește CS Dinamo, planul e promovarea în L2 și construirea unei Academii. Cele două entități ar trebui însă să fuzioneze, să fie o echipă în prima divizie, alta în eșalonul secund, baza pe o Academie, stadion nou, iar lucrurile ar arăta altfel așa.

Dinamo ar putea avea două echipe în sezonul viitor de ligă secundă: actuala trupă din L1, dacă retrogradează, și formația clubului sportiv, lansată spre promovarea din L3. Credit line: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES / imago sportfotodienst / Profimedia

Se tot invocă varianta unei fuziuni în ultimele săptămâni. Se lucrează cumva la treaba asta sau sunt numai vorbe?

– Există o dorință în acest sens, dar nu cred că procesul va merge ușor. Ministerul de Interne verifică foarte clar cine ar fi potențialii parteneri ai CS Dinamo.

Adică ar putea fi anumite probleme cu Eugen Voicu, Nicolescu, ceilalți acționari?

– Nu știu asta. Dar e puțin mai greu, fiindcă Ministerul de Interne nu se poate asocia cu oricine.

Când se va deschide șantierul cu stadionul, ar trebui să pornească lucrările și în cealaltă jumătate a complexului. Să refacem terenurile, să amenajăm patru suprafețe mari, două artificiale și câteva minipitchuri pentru copiii. Organizarea asta ar duce baza la un nivel internațional, dacă iei în calcul inclusiv sala polivalentă, cea de gimnastică, piscina olimpică, terenurile de tenis”

Domnul Badea a pus foarte multe piedici la noul stadion”

Ar intra oare în calcul și o contopire cu asociația lui Nicolae Badea, ”prietenul” tău?

– Nu suntem nici prieteni, nici dușmani. Dar mai există echipa aia? Mi-aduc aminte că domnul Badea a pus foarte multe piedici pentru stadion, care putea fi gata de acum cinci-șase ani. N-am nicio problemă cu dânsul, doar am constatat că, sub mandatul lui Nicolae Badea, nu s-a făcut stadion, nu s-au construit terenuri, s-au acumulat datorii, Academie nu-i, au ajuns oameni în pușcărie. Cum și unde a dezvoltat clubul?

Xabi Alonso e pe punctul de a aduce primul titlu din istoria lui Leverkusen. Credit line: Frank Hoermann/SVEN SIMON / imago sportfotodienst / Profimedia

Un ochi plânge, altul râde! Mă refer la Leverkusen, echipa unde te-ai impus în Bundesliga, pe care o domină azi magnific grație lui Xabi Alonso. Ai comandat deja costumul de gală pentru petrecerea de titlu?

– Nu! Din experiență spun: aștept până la sfârșit. Am fost acolo și când a împlinit 75 de ani Reiner Calmund, fostul președinte al clubului, și când s-au sărbătorit 40 de ani de prezență în Bundesliga, eveniment marcat printr-un meci demonstrativ. Ajung periodic la Leverkusen și sper să câștige, în fine, primul titlu din istorie, pentru că merită. Chiar dacă nu are suporterii lui Dortmund sau Schalke, e al doilea cel mai bine condus club din Germania, după Bayern Munchen. A stat mai mereu în primele patru-cinci locuri.

Ce te atrage la acest miraculos Leverkusen?

– Dinamica echipei, stilul activ, nu reactiv. Și mai e ceva! M-am întâlnit recent la Paris cu Rudi Voller, directorul tehnic al naționalei, care se declara impresionat de felul cum gândește Xabi Alonso fiecare partidă, ceea ce e un alt mare adevăr. Mai sunt însă 11-12 etape, iar pe Bayern n-ai cum s-o scoți încă din calcul, chiar dacă nu au lot care să mă mai impresioneze.

Lupescu versus Lecikov, un duel Leverkusen – Hamburg din Bundesliga 1993/1994. Credit line: firo Sportphoto/Jvºrgen Fromme / AFP / Profimedia

Ianis absent la Euro? ”Au lipsit Lăcă și Sabău la Mondiale, iar lumea a uitat repede”

Se apropie Euro, cu multe probleme pentru ”tricolori”, ai așteptări ponderate de la acest turneu final?

– Niciodată nu știi ce-ți rezervă un European sau un Mondial, dar, dacă echipa va fi ferită de accidentări și va avea în spate o pregătire bună, ar fi un obiectiv rezonabil să trecem de grupe. Va fi însă diferit de campanie, unde am beneficiat de o serie ușoară. Pentru băieți e însă un lucru fantastic să fie în centrul atenției acum, să fie remarcați, să le crească instant cota, vezi cazurile lui Drăgușin și Moldovan.

Una dintre marile dileme: mai poate fi Moldovan titular în Germania dacă va fi rezervă șase luni la Madrid?

– Acesta e semnul de întrebare: după ce criterii va acționa selecționerul. Firesc ar fi să mizeze pe cei mai în formă jucători la momentul respectiv. Una ar fi să-l iei pe Moldovan ca variantă doi sau trei la portar, alta să-l titularizezi, în condițiile unei absențe prelungite din meciuri. Pare că vom depinde prea mult de oameni cu situații sensibile la cluburi, unde nivelul ți-l crești jucând, nu stând pe bancă. Vom vedea, de exemplu, ce se va întâmpla și cu Drăgușin!

De ce să se pună acum problema ca Drăgușin să devină căpitan la națională doar pentru că a semnat cu Tottenham? Nu asta e problema la lot. Avem căpitan, pe Stanciu, un băiat experimentat, care joacă în mod constant, chiar dacă o face în Arabia Saudită”

Peste 15-20 de ani nu vor mai exista tușieri, de ce să-i mai plătești?”

Va exista însă un pol de tensiune teribil la nivel de lot: cu sau fără Ianis Hagi la Euro? Absența lui ar genera valuri de atacuri la adresa lui Edi Iordănescu, de acord?

– Nu mi se pare o problemă dacă Edi va stabili și va anunța niște criterii clare. Amintiți-vă cât de surprins a fost publicul pentru absențele lui Lăcătuș și Sabău din lotul pentru Mondialul din 1994! Dar când încep meciurile, lumea uită și se focusează pe emoția partidelor.

Ianis Hagi e în pericol să piardă Euro din cauza situației sale sensibile de la club. Credit line: Razvan Pasarica / Sport News / Profimedia

Ce facem cu comediile astea legate de VAR în Liga 1? Aproape că nu e etapă în care să nu apară situații flagrante!

– Nu înțeleg de ce se greșește în asemenea hal. E ciudat! Vedem acum că există interpretări diferite la nivel de VAR, ceea ce denotă o pregătire insuficientă și neunitară a arbitrilor, de la țară la țară. Toată lumea spune că e foarte greu să fii azi arbitru, dar eu aș zice din contră, fiindcă ai posibilitatea să revezi momentele neclare și să iei decizia justă. Totul e să-ți depășești propriul ego.

Devine însă ridicol pentru un arbitru să-și verifice prea multe decizii prin video.

– Păi, nu arbitrii au vrut asta, să aibă imagini în timp real? Le au! Atunci hai să nu mai punem nici tușieri, nici rezervă, că intervine VAR prin cască! De fapt, acolo vom și ajunge, probabil, peste 15-20 de ani. De ce să mai plătești baremuri?

Cartonașul albastru nu-și are rostul. Complicăm prea mult regulile. Educațional, poate fi o soluție, dar apar probleme de natură medicală. Ce face jucătorul eliminat zece minute? Stă pe bancă și revine riscând o accidentare fiindcă și-a resetat brusc organismul? Se deschid o grămadă de întrebări sensibile”

Vom vedea cât va mai dura prietenia dintre Varga și Mutu”

Mai ții legătura cu Chivu? S-a izolat complet față de publicul din România de ani de zile!

– A umblat prin țară cu mine în timpul campaniei la FRF, a întâlnit oameni, a văzut cu cine are de-a face în țară. A decis să se stabilească definitiv în Italia, progresează ca antrenor, a trecut prin toate etapele și următorul pas e, probabil, să preia o echipă din Serie A sau Serie B. A avut oferte de la formații din prima ligă italiană, din zona retrogradării, a refuzat și bine a făcut, fiindcă e important ca primul pas să-l faci cu dreptul. Cu siguranță e o soluție inclusiv pentru Inter, dar acolo intri greu la prima echipă, mai ales că Inzaghi are succes.

Am avut propuneri de a prelua un club în Elveția sau Arabia Saudită, dar nu am fost foarte hotărât. Important e să existe un proiect și o echipă de conducere bine organizate. N-am un ego atât de mare să decid numai eu, ci trebuie să existe în spate un întreg staff. Restul sunt vise!”

În 2027 se va vacanta postul de președinte FRF, pentru că Burleanu e gata să devină noul șef UEFA, așa par să sune planurile! Te-ai mai implica sau nu crezi că Burleanu poate ajunge într-adevăr în fruntea forului continental?

– Nu mi-am schimbat decizia: nu mă mai interesează FRF! Cât despre alegerile UEFA, mai sunt trei ani până atunci, multe se mai pot întâmpla. Există alți 54 de președinți de federații care vor gândi probabil la fel ca Burleanu. Nu mai e însă niciun secret că Burleanu își urmărește propria agendă, nu pe cea a fotbalului românesc. De-aia suntem unde suntem!

Burleanu visează să devină șeful UEFA în 2027. Credit line: Lucian Alecu / Alamy / Alamy / Profimedia

Mutu la CFR, Neluțu Varga mulțumit momentan că merge pe mâna unui prieten, cum a spus. Ai încredere în Adrian la Cluj?

– Vom vedea cât va mai dura această prietenie. Observ că patronii din România au viziuni mai interesante decât cei din străinătate. Dar de ce să nu-i dea o șansă și lui Mutu? Sigur, palmaresul lui ca antrenor nu e încă bun. A încercat la Rapid, n-a realizat prea multe acolo, la fel în Azerbaidjan. Dar dacă patronul crede în potențialul lui, foarte bine!

În dimineața meciului cu URSS simțeam cum îmi freamătă stomacul de emoție”

Dacă am recapitula câteva momente din traseul tău la națională, m-aș opri și la primul meci de la Mondialul din Italia 1990, 2-0 cu URSS. Puțină lume își aduce aminte că aveai atunci doar patru selecții, numai câteva minute la amicale cu Israel și Italia, apoi direct la CM!

– Am venit târziu la lot, Lucescu ne-a oprit mai mult la Dinamo ca să luăm titlul și nea Imi m-a băgat în locul lui Hagi, suspendat. A fost o presiune foarte mare în fața unui adversar construit pe scheletul lui Dinamo Kiev, cu Zavarov, Aleinikov, Belanov, plus Lobanovski pe bancă. În dimineața meciului simțeam cum îmi freamătă stomacul de emoție, estompată însă cumva fiindcă jucam cu cinci-șase colegi de la Dinamo, așa că, practic, nu existau mari diferențe față de club. În plus, am văzut recent la TV un episod pe care-l uitasem.

Care anume?

– În staff-ul din Italia s-a aflat și profesorul Angelo Niculescu, antrenorul tatălui meu la Mondialul mexican din ’70. După succesul cu URSS, m-a așteptat la scara autocarului să mă felicite. Am schimbat câteva vorbe și a rămas un moment care m-a încărcat pozitiv pe durata turneului.

N-am avut nicio problemă la penalty-ul tras cu Irlanda. Din păcate, Timofte a ratat imediat după mine și am pierdut calificarea în sferturi. Peste ani, am lucrat la UEFA cu fostul portar al irlandezilor, Pat Bonner, pe care l-am și pus în contact cu Timofte la o emisiune de radio pentru a rememora momentele din ’90”

După victoria cu Columbia m-a luat cu frisoane, mi s-a blocat corpul, am vomitat pe autostradă”

Cu Suedia a fost cel mai greu penalty pe care l-ai tras în carieră?

– Deloc! Eu nu prea am avut niciodată emoții la loviturile de la 11 metri, chiar dacă alții mai sunt tentați să spună că-i doare un picior. Mi-am asumat întotdeauna penalty-urile. Ciudat e că, la antrenamentul dinainte de Suedia, am exersat de la punctul cu var, iar Belo și Petrescu au fost singurii care au marcat șase din șase. Tocmai ei au ratat apoi șuturile decisive! Pe Belo l-am împins eu de la spate să se ducă să tragă, că nu prea voia. Adevărul e însă că am fost niște proști atunci! Ne-a dat Dumnezeu trei momente de victorie și nu le-am fructificat: am întors de la 0-1 la 2-1, Schwarz a luat roșu, Mild a ratat primul la 11 metri. Parcă n-am vrut să batem!

Lupescu și Prodan caută să-l blocheze pe Valderrama în epicul România – Columbia de la Mondialul din 1994. Credit line: PATRICK HERTZOG / AFP / Profimedia

Un moment evocat la un moment dat de Răducioiu: după victoria superbă cu Columbia, toată lumea a rămas la o petrecere la hotel, cu lăutari, un pahar de vin, familii. Tu ai preferat să ieși la o cină cu președintele lui Leverkusen, Reiner Calmund! Ai părut din alt film!

– Povestea e mai lungă. Am mers la testul antidoping după Columbia și am rezolvat cazul abia după vreo trei ore, în care băgasem numai Gatorade, eram și foarte slăbit, minus vreo patru-cinci kilograme din cauza căldurii infernale. La un moment dat, m-a luat cu frisoane, pur și simplu mi s-a blocat tot corpul cu o furtună de cârcei. Aproape că nu puteam să mă mai mișc. Mi-a dat Cristi Bivolaru niște ciocolată să mă detensioneze. M-am speriat îngrozitor. Apoi, când am plecat spre hotel, mi s-a făcut iar rău pe drum. Am vomitat pe autostradă.

Borcea i-a pus o contră lui Florentin Petre de l-a rostogolit prin aer”

Serios?

– Exact așa s-a întâmplat! Când am ajuns la hotel, băieții erau deja la o mică petrecere, dar pe mine m-a sunat Calmund să mă invite la cină, că găsise un restaurant bun în Newport. Îi promisesem că vom merge să mâncăm împreună într-o seară pe durata Mondialului, așa că am profitat de acele ore libere pentru un moment mai liniștit după ce traversasem câteva ore groaznice în urma jocului cu Columbia.

În ’98, când te-ai întors la Dinamo, ați realizat în iarnă un turneu memorabil în America. Tu ai avut atunci conexiunile, nu?

– Da. Făcusem de multe ori pregătirea cu Leverkusen în Florida și am păstrat niște legături acolo. I-am zis lui Borcea să-i ducem pe băieți o săptămână în State. A fost un turneu haios, au mers și familiile, am jucat și două amicale, ceva mai relaxat. Și mi-aduc aminte că, la o miuță tinerii cu bătrânii, Borcea i-a pus o contră atât de puternică lui Florentin Petre încât l-a rostogolit efectiv peste cap, în aer. S-au luat apoi la mișto. ”Vezi că așa se joacă la Dinamo!”, i-a zis Cristi ”Piticului”. ”Poate la tine, la Victoria, era așa!”.

Hai să încheiem cu meciul de adio al Generației de Aur din luna mai! Ai emoții?

– Sperăm să fie stadionul arhiplin. Ne pregătim, vom face și câteva antrenamente împreună, poate vom deschide câteva sesiuni și pentru public. Chiar sunt foarte curios cum va ieși evenimentul, cum ne mai percepe lumea! Dacă ne mai iubesc oamenii! Avem grijă să chemăm la adversari câțiva nu prea tineri, să nu ne alerge prea mult.

  • 74 de selecții la echipa națională a adunat Ionuț Lupescu: a înscris de șase ori pentru ”tricolori”
  • 5 echipe se află pe CV-ul lui Ionuț Lupescu: Dinamo (1986-1990, 1998-2000, 2000-2001), Leverkusen (1990-1996), Monchengladbach (1996-1998), Bursaspor (2000), Al Hilal (2001-2002)
  • 8 trofee a adunat Lupescu: 3 titluri și 3 Cupe naționale România (Dinamo), Cupa Germaniei (Leverkusen) și un titlu Arabia Saudită (Al Hilal)

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare