EXCLUSIV ”Gigi Becali cel mai bun antrenor din Liga 1? E o insultă la adresa meseriei. Are bani și-și plătește o fată care să-i danseze”. Adrian Ursea e uimit de anomaliile din fotbalul românesc

Fost antrenor în Ligue 1, la Nice, și promovat anul acesta cu Etoile Carouge în liga secundă elvețiană, Adrian Ursea vorbește de la distanță despre evenimentele la zi din România

Adrian Ursea vorbește frontal despre ciudățeniile din Liga 1

Adrian Ursea, 56 ani, lucrează de aproape un sfert de secol în fotbalul occidental, unde și-a construit întreaga carieră de antrenor. Iar vârful l-a atins până acum cu ocazia mandatului de principal la Nice, în Ligue 1, trupă pe care a condus-o până pe locul 9 în sezonul 2020-2021. Tehnicianul urmărește însă de la distanță mișcările de acasă, unde, în perioada în care FRF căuta selecționer, s-a aflat pe lista scurtă, alături de Edi Iordănescu, alesul final. De la nivelul său de detașare față de ceea ce se petrece în România, Ursea vorbește frontal despre ciudățeniile din Liga 1. Dar comentează și succesul fantastic al lui Răzvan Lucescu în Grecia, campion cu PAOK.

Nu suntem pe o pantă bună dacă doar amesteci niște jucători după diferite gusturi”

– Adrian, titlul obținut de FCSB după o așteptare de nouă ani a fost deja întors pe toate fețele în țară. Cum ți se pare însă această sintagmă că Gigi Becali a devenit acum cel mai bun antrenor din România?

Hai să fim serioși! E o insultă pentru meseria de antrenor. Omul are bani și-și plătește o fată care să-i danseze. În același timp însă, e printre puținii care investește sume generoase în fotbal, ceea e un lucru lăudabil. Dacă totul se reduce însă la finanțe și la capacitatea de a recruta anumiți jucători buni, cu care doar să te distrezi amestecându-i în echipă după diferite gusturi, ei bine!, atunci fotbalul nu e pe o pantă bună. Probabil și-a descoperit un talent ascuns până la o anumită vârstă!

”Antrenorul” Gigi Becali / Foto: Profimedia

– FCSB s-a impus, totuși, fluierând în ultimul campionat!

E dificil să fac o analiză pertinentă, fiindcă n-am studiat lucrurile în detaliu. Pot să greșesc prin ceea ce văd de departe. Dar știu ce înseamnă cu adevărat meseria de antrenor, motiv pentru care aș prefera să mă opresc aici cu subiectul din întrebare.

Eu la Petrolul? Vorbe goale! N-am niciun gând să revin în România”

– În contextul în care intervențiile abrupte ale patronilor în viața echipei devin tot mai pregnante în România, te-a surprins alegerea lui Petrescu și Gâlcă de a se întoarce în Liga 1?

Sunt antrenori cu experiență și presupun că amândoi, la semnarea contractului, și-au luat măsuri de siguranță cu privire la munca lor. A fi antrenor azi e o profesie foarte dificilă peste tot. Ești ca un om singur pe lume. Doar tu și competența ta! A avea succes depinde, de fapt, de ceea ce aștepți de la această meserie, de obiectivele pe care ți le autosetezi.

– Apăruse în țară informația că ai fi fost recent în discuții cu Petrolul, echipa care te-a lansat în fotbalul mare. Confirmi, te rog?

Când a apărut la un moment dat și informația că numele meu e pe lista FRF pentru postul de selecționer, ați remarcat să fi scos eu vreo vorbă? Ce sens are să comentez niște zvonuri? N-am discutat cu absolut nimeni de la Petrolul, așa că e o temă absolut inutilă. Nu cunosc nicio persoană de acolo. Vorbe goale! Oricum, n-am niciun gând să lucrez în fotbalul românesc. Am treaba mea aici unde sunt, muncesc de ani de zile să-mi construiesc o carieră frumoasă în Europa. După cum funcționează fotbalul în țară, nu văd ce argumente aș putea găsi pentru a lucra în România.

Când văd că Mircea Lucescu e contestat în țară, îmi vine să înnebunesc”

– La ce te referi mai concret?

La condițiile de antrenament, la infrastructură, la mentalitate, la felul în care e interpretat fotbalul în România. Mă refer și la faptul că, în țară, un antrenor e pus în discuție la cea mai mică înfrângere, fără să înțeleagă nimeni într-un sens firesc faptul că eșecul și victoria fac parte în egală măsură din același film. Ne lipsește profund această cultură a echilibrului. Și, mai ales când vine cineva care are un nume, se crează în jurul lui un vârtej realmente nebunesc. Și mă mai intrigă ceva!

Dan Șucu n-a renunțat la ideea de a-l coopta pe Mircea Lucescu în staff-ul Rapidului

– Anume?

– Observ situații în care Mircea Lucescu e contestat acasă. Îmi vine să urlu! De fapt, omul trebuie pus pe un piedestal. Nu cred că realizăm ce important e el la nivel european. Istoria fotbalului românesc înseamnă, de fapt, doi monștrii sacri: Piști Kovacs și Mircea Lucescu! Punct! În loc să fructificăm experiența și anvergura lui, noi ne mai trezim cu tot felul de critici absurde la adresa lui. Înnebunesc când văd!

Neil Lennon? Mă întreb dacă fotbalul românesc e pregătit să primească personaje de un anumit calibru”

– Uite, Dan Șucu încearcă să-l readucă lângă Giulești, dar e o misiune aparent imposibilă!

Bravo lui pentru acest plan! Copos a reușit cu nea Mircea. Vom vedea dacă și Dan Șucu îl va convinge. Nu-l cunosc, văd însă că e o persoană care a izbândit în afaceri, are probabil și o anumită sensibilitate. Dar cert e că acela care îl va atrage pe Mircea Lucescu pe orice poziție trebuie să așeze din start clubul la un nivel mare și să stăpânească ce înseamnă asta la nivel continental. Adică să se alinieze cu standardele foarte sus de la momentul zero!

– Aducerea lui Neil Lennon cum ți se pare?

Eu mă întreb dacă fotbalul românesc, în general, e pregătit să primească personaje de un anumit calibru. Scuzați-mă, dar mergeți să vedeți cum sunt organizate și cum funcționează cluburi în Franța, Spania, Germania, țările nordice și faceți apoi comparația cu România! Suntem tare departe!

Nu m-a surprins titlul cucerit de Răzvan Lucescu în Grecia”

– Răzvan Lucescu la al doilea titlu cu PAOK. Când vine vorba despre antrenorii români, avem vești din acestea extrem de rar!

Mi-l aduc aminte pe Răzvan de când ne întâlneam pe la naționala de tineret. Era un băiat inteligent, cu capul pe umeri. A avut șansa să crească într-un context favorabil, să absoarbă tot ceea ce înseamnă cultura fotbalului mare. Când ai un tată ca Mircea Lucescu, ai asigurată o școală de top.

Răzvan Lucescu a dat lovitura cu un nou titlu în Grecia. Credit line: Giannis Papanikos / Zuma Press / Profimedia

– E al naibii de complicat însă să câștigi un campionat în Grecia, cu o echipă din afara balaurilor Atenei.

– Să știi că nu m-a surprins performanța lui Răzvan. Știu cu ce valori a crescut, intuiesc cum s-a perfecționat. Și presupun că la Salonic a găsit un mediu profesional propice, înconjurat de fani, susținut de conducere, adică un sistem de încredere vital pentru a ajunge la succes.

149 partide în Liga 1 a adunat Adrian Ursea la Petrolul, Victoria București și Rapid, în anii ’80-’90: a marcat 20 de goluri

6 cluburi se află pe CV-ul de antrenor al lui Ursea, la nivel de Academii sau la seniori, în Elveția și Franța: Vevey, Servette Geneva, Meyrin, Neuchatel Xamax, Nice, Etoile Carouge

43 selecții a strâns Ursea la naționalele României U16-U21

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare