EXCLUSIV Comoara lui Ionuț Lupescu: ”Nu mai are nimeni așa ceva în România. Am cumpărat-o de la cineva din America”

Ionuț Lupescu și-a amenajat acasă o cameră specială cu amintiri legate de tatăl său. Perlele sunt un tricou autentic al lui Culae Lupescu din 1971 și un card oficial cu toate autografele în original ale ”mexicanilor” prezenți la Mondialul din 1970

Ionuț Lupescu are o cameră specială dedicată memoriei tatălui

Familia Lupescu este singura din fotbalul autohton care a oferit un cuplu tată-fiu prezent la Mondiale în echipamentul României. Culae a jucat la CM 1970, în ”grupa de foc” cu Brazilia, Anglia și Cehoslovacia”. Iar Ionuț a prins două turnee finale supreme, Italia 1990 și SUA 1994. Stins din viață în 2017, la 76 ani, seniorul trăiește însă azi nu doar în memoria suporterilor și în sufletul băiatului său, ci și printr-o serie inedită de memorabilia. Este vorba despre obiecte legate de activitatea lui Culae Lupescu adunate de Ionuț într-o cameră specială.

Fotografia cu Pele și autografele ”mexicanilor”

Pe un perete tronează, înrămată, celebra imagine cu Lupescu sr. într-un tackling impecabil asupra lui Pele la Mondialul din 1970. Din planul doi, Tostao urmărea disputa crâncenă derulată în apropierea sa. Brazilia a învins atunci cu 3-2, golurile României fiind marcate de Dumitrache și Dembrovschi.

În partea opusă stă tricoul galben cu numărul 3 purtat de Culae Lupescu la un meci al României din 1971. Iar piesa cea mai inedită este un card cu autografele originale ale ”mexicanilor” din 1970.

”I-am luat mingea lui Pele prin alunecare și mi-a dat o flegmă în ochi. Şi eu la fel, l-am scuipat. Pe cel mai mare fotbalist al planetei! Păi, ce voiai să fac? Era miză mare. Alerga mult de tot. Fugea numai dintr-un careu într-altul. Maradona nu a făcut niciodată eforturile astea”, Culae Lupescu, 2014, pentru ”Adevărul”

Tabloul cu Lupescu senior și Pele e imaginea unei întregi cariere pentru tatăl lui Ionuț Lupescu

”Am plătit destui bani pe obiecte”

”Am căutat pe la colecționari vreun an și jumătate până am găsit tricoul pe piață. Iar planșa cu semnăturile din 1970 era la vremea aceea ceva gen colecțiile Panini de azi. Am dat de ea printr-un tip din America. La rândul lui, o avea de la un jurnalist care fusese la Mondiale în Mexic. E ceva absolut unic. Am plătit destui bani, am dat la schimb și niște tricouri de-ale mele, dar nu asta contează”, a povestit Ionuț Lupescu în exclusivitate pentru sportpesurse.ro. Interviul integral e AICI.

”Naționala” României în Mexic 1970 și autografele originale ale ”tricolorilor”

A completat: ”Am verificat autografele să văd dacă sunt adevărate. Am discutat cu Lucescu și cu Dinu, care mi-au confirmat că sunt ale lor. Foarte greu se mai găsesc lucruri interesante din anii ’70”.

Tricouri legendare ale lui Ionuț Lupescu: România 1994, Dinamo 1989

Colecția ”Kaiserului” cuprinde, bineînțeles, și tricourile sale cele mai importante. În vârf stă echipamentul purtat la Mondialul din 1994, unde a purtat numărul 5 în toate jocurile României, cu Columbia, Elveția, SUA, Argentina și Suedia.

Tricoul purtat de Ionuț la Dinamo în campania din Cupa Cupelor 1989-1990

Sunt apoi tricourile de la Dinamo, Leverkusen și Monchengladbach. Primul vine dintr-un sezon legendar pentru roș-albi: ”L-am purtat la un meci din campania 1989-1990, când am ajuns în semifinalele Cupei Cupelor, cu Anderlecht”, a explicat Lupescu.

  • 74 de selecții la echipa națională a adunat Ionuț Lupescu: a înscris de șase ori pentru ”tricolori”
  • 5 echipe se află pe CV-ul lui Ionuț Lupescu: Dinamo (1986-1990, 1998-2000, 2000-2001), Leverkusen (1990-1996), Monchengladbach (1996-1998), Bursaspor (2000), Al Hilal (2001-2002)

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare