EXCLUSIV Cel mai bine clasat român în ATP, Filip Jianu, blocat de lipsa banilor: ”Vreau să prind Wimbledon. Suntem pe barba noastră. FRT să atragă sponsori pentru tineri”

Filip Jianu a ieșit rapid din turneul ”Țiriac Open” de la București, unde s-a oprit în calificări. Ocupă în prezent locul 282 în circuitul profesionist și descrie cu îngrijorare strategia prin care trebuie să navigheze în sistem cu resurse financiare reduse

Doar un tur pentru Filip Jianu la ”Țiriac Open”

Dacă tenisul românesc trăiește în ultimii ani prin fetele din circuitul WTA, băieții nici măcar nu reușesc să se apropie de primele 200 de poziții din topul ATP. La 22 de ani, Filip Jianu e cel mai bine clasat român, 282, dar perspectivele să avanseze semnificativ sunt obturate de problemele financiare. Adică fonduri cu care să susțină un staff, să-și acopere deplasări și cazări, detaliile din spatele antrenamentelor și meciurilor care-l pot urca în clasament. La București, puștiul a trecut numai un tur în calificări, după care a cedat în fața experimentatului Radu Albot din Moldova.

Veteranul Radu Albot i-a barat drumul lui Jianu la București în faza calificărilor pentru tabloul principal. Credit line: Laurent SANSON / imago sportfotodienst / Profimedia

E târziu pentru Roland Garros”

– Filip, presupun că, fiind un turneu acasă, ești dezamăgit că nu s-a putut mai mult la București, nu?

Da și nu! Am aflat abia cu o zi înainte de startul turneului că voi intra în calificări. Cerusem wild-card, nu am fost susținut, așa că mi-am încercat norocul cu posibilitățile oferite de clasamentul actual. A fost totul pe grabă, nu prea ca la carte. Aș fi vrut să ajung pe tabloul principal, dar, din păcate, nu s-a putut. Mă bucur însă că am învins în prima partidă.

– Ce va urma acum pentru tine?

Un mix de turnee challanger și ITF Futures, pe unde voi reuși să prind un loc. Sper să-mi continuu panta ascendentă din 2024, să muncesc și să accesez un culoar pe un turneu de Grand Șlem. Pentru Roland Garros e târziu, era ultima săptămână în care se mai puteau aduna puncte. Dar, oricum, eram destul de departe. Încerc să ajung la Wimbledon.

Cresc nevoile financiare când ajungi pe la locurile 200-250”

– Ce-ți lipsește pentru a prinde viteză spre primele 100 de locuri ATP, de exemplu?

Banii! Când ajungi pe la pozițiile 200-250, încep să crească nevoile financiare. Și, din păcate, multor tineri le lipsește această susținere în momente-cheie. Ai nevoie de antrenor, preparatori fizici, nutriționist. Mulți juniori români s-au pierdut repede pe drum tocmai din cauze de ordin material. Nu există un sistem bine pus la punct care să ofere condiții spre a ajuta la urcarea în clasament.

Nu vreau să dau în nimeni pentru greutățile financiare din sistemul românesc. Nici în FRT, mai ales că acolo au fost și niște probleme cu banii, procese”, Filip Jianu

– Tu cum ți-ai organizat staff-ul?

Am o echipă care mă ajută foarte mult, dar, din păcate, nu pot lua pe nimeni cu mine la turnee. Ar fi prea costisitor. E foarte greu singur. Ar fi important să-mi fie alături la meciuri, cu sfaturi, cu încurajări, cu un plus de pregătire.

A avut bursă de la Victor Angelescu, acționarul Rapidului!

– Dar pe la 14-15 ani ai beneficiat de o bursă specială din partea unui om de afaceri. E vorba despre Victor Angelescu, actualul acționar de la Rapid. Ce a însemnat acea colaborare pentru tine?

A urmat o perioadă foarte bună. Și-i mulțumesc lui Victor și pe această cale! Mi-am permis să merg la cele mai mari turnee de juniori, să am parte de asistență pe zona de nutriție. Să beneficiez de pregătire fizică deosebită, de recuperare. Sunt amănunte care contează enorm. Acest tip de susținere ar trebui să fie o regulă pentru tinerii cu potențial, nu o chestiune accidentală. O întâmplare fericită, dacă te observă cineva la momentul oportun! Prin FRT ar trebui să existe un mecanism de atragere a sponsorilor pentru sectorul juvenil.

Șucu și Angelescu au luat decizia finală în cazul lui Bergodi! ”Vom lua măsuri foarte repede”
Înainte să fie în prim-plan ca acționar la Rapid, Victor Angelescu (dreapta) s-a implicat în urmă cu circa 8 ani într-un proiect de susținere a tinerilor tenismeni

– Te gândești la un sistem coerent de burse, probabil!

– Da! Pentru că sunt mulți oameni de afaceri care iubesc tenisul sau sunt apropiați de acest sport. Și ar fi dispuși să investească în tineri dacă ar fi captați către fenomen.

Am crescut de la 10 ani în complexul de la Dinamo”

– Acum trebuie să-i întorci serviciile lui Victor Angelescu și să susții Rapidul!

Sincer, nu prea urmăresc fotbalul. Nu mă pricep. Dar le urez succes celor de la Rapid. Îmi place atmosfera de acolo. Au o galerie extraordinară.

– Ai crescut la Dinamo, e adevărat că ești membru DDB în programul suporterilor?

– Da! În complexul Dinamo am crescut de la 10 ani. Acolo mi-am petrecut mare parte din copilărie, pe terenurile din Ștefan cel Mare. Am lucrat cu Diane Samungi, cu domnul Cosmescu. A fost o perioadă foarte frumoasă. E clubul la care țin cel mai mult.

Nu vreau să risc aiurea cu nutriționiști pe care nu-i cunosc”

– Știu că modelul tău în tenis e Federer. Ai întâlnit mari campioni în diferite ocazii. Cu ce ai rămas din interacțiunea cu ei?

Cu faptul că sunt oameni foarte pasionați de tenis, care muncesc și se antrenează zi de zi ca niște războinici. Dar, altfel, niște băieți obișnuiți, relaxați, care au reușit să ajungă în top pentru că au asudat mult mai mult decât alții.

Timpul meu liber e foarte limitat. Prefer să-l folosesec pentru a mă odihni. În rest, sunt un adolescent obișnuit. Merg la restaurant, ies la plimbări în par, joc un biliard”, Filip Jianu

– Cum te desurci în prezent cu partea de nutriție, de life coaching?

Nu am niciun nutriționsit în staff. Nici FRT nu colaborează cu anumiți specialiști în domeniu, care să ne îndrume. E nevoie de cineva care se pricepe la tenis. Nu vreau să experimentez și să-mi asum riscuri aiurea. Dar caut să mănânc sănătos, să nu apară probleme de altă natură. Nu ne comparăm cu alții, din păcate. Noi, în România, facem totul pe barba noastră! Iar pe life coaching mai discut cu foștii antrenori, inclusiv cu Andrei Pavel, care e gata să-mi ofere oricând sfaturi, idei. Un om incredibil!

Halep va reveni la vârf, are sânge de campioană”

– Te așteptai ca fetele să dea lovitura cu Ucraina și să se califice la turneul final Billie Jean King?

Mă bucur pentru ele și pentru Horia Tecău! Au obținut un rezultat fantastic și le urez succes la competiția de la Sevilla, din noiembrie.

Filip Jianu e convins că Simona Halep va reveni în top. Sursa foto: Profimedia

– Crezi că Simona Halep va mai avea resurse să ajungă în top după reintrarea în circuit?

E o mare campioană. Sunt fericit pentru ea! Și am convingerea că va putea să revină la vârf. Asta pentru că marilor campioni le curge altfel de sânge prin vene.

264 e cel mai bun loc pe care l-a ocupat Filip Jianu în topul ATP, în ianuarie 2023

4 turnee ITF a câștigat Jianu în 2024, câte 2 în Antalya și Iran

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare