”Dacă aș juca împotriva lui Vinicius l-aș striga `negrule`!”. Explicații inedite oferite de fostul internațional spaniol

Fostul internațional spaniol Donato Gama da Silva, cel care s-a născut la Rio de Janeiro, dar a bifat 12 prezențe pentru ”La Rioja” explicat cum stă treaba cu rasismul în țara sa adoptivă, după toate scandalurile în care Vinicius Junior, starul celor de la Real Madrid, a fost implicat.

Înaintea partidei amicale dintre Spania și Brazilia (scor 3-3), din urmă cu câteva zile, Donato a fost întrebat de către jurnaliști cum vede abuzul rasial la care a fost supus unori Vinicius Junior.

Donato: ”Vinicius ar trebuie să-și schimbe mentalitatea!”

În opinia lui Donato, Spania nu este deloc o țară rasistă, așa cum îți vine să crezi atunci când auzi de anumite manifestări ale suporterilor.

Spania nu este rasistă, dar există rasism în Spania. Dacă aș juca împotriva lui Vinicius, i-aș striga ”negrule” pentru a-l provoca. Ăsta nu e rasism, e provocare.

De fiecare dată când jucam și eram la balon, se auzea: Uh, uh, uh, uh (n.r. – suntete care imită maimuțele). Eu râdeam.

Vinicius este un băiat bun, dar are nevoie de îndrumare pentru a-și schimba mentalitatea legată de Europa. Niciodată nu s-a ajuns atât de departe și cred că, cu cât se vorbește mai mult, vor încerca și mai mult să-l provoace”, a afirmat Donato, comform presei internaționale.

Vinicius Junior a început să plângă

La conferința de presă premergătoare partidei amicale Spania – Brazilia, Vinicius Junior a izbucnit în plâns în momentul în care a fost chestionat pe subiectul rasismului pe care l-a înfruntat în carieră.

„E trist să primesc atât de multe insulte. E un lucru care se întâmplă în fiecare meci, nu numai în Spania, ci în toată lumea. I s-a întâmplat și tatălui meu. Eu vreau să lupt împotriva rasismului pentru ca în viitor nimeni să nu mai treacă prin așa ceva.

Există mult rasism și nu numai în Spania, însă tot mai mulți oameni și-au manifestat susținerea față de mine. Sper ca în viitor să devină din ce în ce mai rare cazurile de rasism. Ce mă frustrează cel mai tare este faptul că rasismul nu este pedepsit, iar cei care fac asta nu pățesc nimic.

Să joci fotbal este important, dar lupta împotriva rasismului este și ea foarte importantă. Mi-aș dori doar să joc fotbal.”, a declarat Vinicius

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare