Cum să faci bani aruncându-i pe fereastră, rețeta Gigi Becali! Topul ultimelor ”bombe” fâsâite de la FCSB

Plecarea lui Andrea Compagno (27) în China în schimbul a numai 120.000 de euro reprezintă ultima pierdere asumată a lui Gigi Becali (65 de ani). În ciuda capriciilor în ceea ce privește jucătorii, patronul FCSB a știut întotdeauna să cadă în picioare când a venit vorba despre balanța financiară a clubului.

În august 2022, Gigi Becali anunța transferul lui Andrea Compagno de la FCU Craiova. Nu doar mutarea a suprins la acea vreme, ci și cifrele afacerii perfectate cu Adrian Mititelu. 1,5 milioane de euro în schimbul unui jucător ”aterizat” în Liga 1 de la anonima Tre Fiori (San Marino) a ridicat multe semne de întrebare. Parcursul atacantului în tricoul FCSB a început excelent, dar s-a terminat ca un fiasco în toată regula. În cele din urmă, Becali l-a vândut în pierdere.

Gigi Becali, ”gaură” uriașă în afacerea Compagno

20 de goluri în 55 de meciuri a înscris Andrea Compagno în cele două sezoane petrecute în tricoul FCSB. Cu toate acestea, Becali l-a cedat pentru o sumă de 13 ori mai mică decât cea plătită celor de la FCU Craiova. Între timp, italianul a ajuns în China, unde va câștiga 850 de mii de euro pe sezon, mult mai mult decât suma primită în România: 180 de mii de euro pe an.

  • 2,3 milioane de euro este cota de piață a lui Andrea Compagno, conform Transfermarkt.

De fapt, tocmai în salariul lui Compagno stă și explicația deciziei lui Gigi Becali de a renunța la atacantul pe care l-a prezentat ca pe o adevărată lovitură, în momentul transferului de la Craiova. Are cuvântul chiar omul de afaceri din Pipera:

”Dacă-l mai ţineam, activam contractul următor, de 25 de mii de euro pe lună. Am salvat 200 de mii de euro. Sunt unii jucători pe care-i dau, pentru că dacă-i am, îmi e frică să nu cumva să-i bag. Dacă nu-i am, nu-i mai bag”, a recunoscut Gigi Becali.

  • 4 goluri în 23 de meciuri a reușit Andrea Compagno în acest sezon la FCSB

„Compagno e un fotbalist de mare valoare, foarte serios. El merită să îl ții în echipă. Becali l-a distrus” – Adrian Mititelu

Compagno, ”vârful” unei echipe de ”țepe”

Dar Compagno este doar vârful icebergului. Perspectiva primului titlu după 9 ani și a milioanelor promise de un eventual parcurs de succes în cupele europene l-au determinat pe Gigi Becali să renunțe la mai mulți jucători prezentați ca adevărate lovituri în sezon în curs.

Latifundiarul a ieșit pe minus și după ce a renunțat la Damjan Djokovic, cedat gratis la rivala Rapid, Cristi Ganea, ajuns la Farul Constanța sau Dorin Rotariu. Toți plecați doar după ce au primit o parte din salarii, drept sumă compensatorie.

Valul pierderilor pe care și le-a permis Becali în ultimele sezoane îi mai are în prim-plan pe Malcom Edjoumaa, transferat de la Botoșani în schimbul a 330 de mii de euro, dar împrumutat la Bari pentru 200 de mii de euro. Sau Joonas Tamm, considerat un transfer de succes al FCSB, dar ajuns gratis în Bulgaria, la Botev Plovdiv.

Răzvan Oaidă, Iulian Cristea sau Billel Omrani sunt alți câțiva fotbaliști care s-au dovedit ”găuri” în bugetul lui Gigi Becali.

Ultimul, după ce a fost curtat ani la rând de Gigi Becali, a plecat de la FCSB cu aproximativ 400.000 de euro în schimbul cărora a livrat doar două goluri și două pase decisive în 10 luni.

Topul ultimelor ”țepe” luate de Gigi Becali

Andrea Compagno
Damjan Djokovic
Dorin Rotariu
Cristi Ganea
Billel Omrani
Răzvan Oaidă
Malcom Edjoumaa

”Cazul” Andrei Cordea

Un caz aparte îl reprezintă Andrei Cordea. Acum la Al Tai, în Arabia Saudită, mijlocașul a avut la un moment dat șansa pasului către fotbalul mare din Europa.

Nu a fost de acord Gigi Becali, care a refuzat oferta concretă a lui Augsburg, 3 milioane de euro. Afaceristul a cerut 5 milioane în schimbul jucătorului transferat de la Academica Clinceni în schimbul sumei de 50 de mii de euro.

Chiar dacă Andrei Cordea nu a reprezentat o pierdere în adevăratul sens, traiectoria jucătorului în fotbalul care contează ar fi putut fi cu totul alta în cazul unor decizii mai inspirate.

  • 5 partide a bifat Andrei Cordea în tricoul naționalei

Topul ”loviturilor” date de Gigi Becali pe piața transferurilor

Și, totuși, afaceristul rămâne afacerist. În ciuda pierderilor ”de parcurs”, Gigi Becali se poate mândri cu cele mai multe dintre loviturile date de fotbalul românesc pe piața transferurilor.

Dennis Man, cedat la Parma în 2021 în schimbul a 11 milioane de euro, reprezintă ultimul nume dintr-o lungă listă a transferurilor pe bani mulți.

Dennis Man – 11 milioane de euro (de la FCSB la Parma)
Nicolae Stanciu – 9,8 milioane de euro (de la FCSB la Anderlecht)
Vlad Chiricheș – 9,5 milioane de euro (de la FCSB la Tottenham)
Florin Gardoș – 6,8 milioane de euro (de la FCSB la Southampton)
Mirel Rădoi – 6 milioane de euro (de la FCSB la Al Hilal)
Olimpiu Moruțan – 4,5 milioane de euro (de la FCSB la Galatasaray)

În David Miculescu încă mai am încredere, dar nu se ridică la valoarea pe care o așteptam.
Gigi BECALI, despre atacantul pe care a plătit 1,7 milioane de euro celor de la UTA Arad

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare