Cum l-a „împușcat” Ceaușescu pe Helmut Duckadam după victoria de la Sevilla. Legendele care au apărut în România după dispariția subită a portarului

Fostul portar Helmut Duckadam, și-a croit, printr-un singur meci, un drum nemuritor, legendar, direct către cărțile de istorie ale fotbalului modern.

A apărat patru lovituri de la 11 metri în finala Cupei Campionilor Europeni (actuala Liga Campionilor) contra Barcelonei, la Sevilla, în 1986, și a adus Stelei cel mai râvnit trofeu intercluburi din Europa, devenind, astfel, eroul unei țări întregi, unei generații.

Totuși, la puțin timp după ”Minunea de la Sevilla”, Helmut Duckadam avea să se retragă din activitate, la doar 27 de ani, iar motivele ar fi fost diverse, oficiale și neoficiale.

The Guardian: ”Adevărul e un privilegiu imens în România”

Într-un material publicat în urmă cu câțiva ani de celebra publicație britanică ”The Guardian”, o ipoteză a retragerii ar fi fost faptul că acesta nu a dorit să-i predea lui Nicu Ceaușescu o mașină primită cadou din partea celor de la Real Madrid, în semn de mulțumire că le-a răpit trofeul rivalilor de la Barcelona, iar fiul dictatorului și-a pus apropiații să-l împuște în brațul cu care a reușit rara performanță.

Adevărul e un privilegiu imens în România și e foarte greu să știi exact ce s-a întâmplat după finala CCE dintre Steaua și Barcelona.

Sunt zvonuri conform cărora Duckadam ar fi fost împușcat sau tăiat la mână de unul dintre apropiații lui Ceaușescu, invidioși că portarul primise o mașină bonus pentru evoluția sa în partida istorică de la Sevilla.

Toate acestea au dispărut din prim-plan după ce Helmut s-a întors, pentru o perioadă scurtă, în poarta echipei Vagonul Arad”, notau britanicii.

Helmut Duckadam: ”Au rămas multe versiuni despre accidentarea mea”

Chestionat pe marginea acestui subiect, Helmut Duckadam respinge vehement această ipoteză. Fostul portar a explicat fautl că retragerea sa prematură a fost cauzată de un cheag de sânge la clavicula dreaptă, care i-a dat mari bătăi de cap și încă îi dă.

Da, într-adevăr, după ce am fost obligat să renunț la fotbal, au rămas multe versiuni privind accidentarea mea. Din păcate, a fost vorba despre un anevrism. Un cheag de sânge sub clavicula dreaptă.

În ’86 a trebuit să fac un by-pass. În ’98 am fost nevoit să refac acea operație, la fel ca și acum doi ani. Acum am un graft stent (n.r. – tub artificial) pe arteră și sper că lucrurile evoluează bine”, a declarat Helmut Duckadam, conform prosport.ro.

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare