Crimele de la Jocurile Olimpice care au șocat o planetă întreagă. Cea mai mare tragedie din istoria olimpismului s-a petrecut la Munchen, în 1972

Masacrul de la Munchen descrie atacul terorist asupra delegației sportive israeliene în timpul Jocurile Olimpice de vară din 1972 de la München.

Masacrul de la Jocurile Olimpice din 1972

În seara zilei de 4 septembrie, delegația israeliană era prezentă la un spectacol în Germania. După finalizarea evenimentului, aceștia s-au deplasat la Satul olimpic, unde erau cazați.

În acea noapte, tragedia a venit peste ei. Opt membri ai grupării teroriste palestiniene „Septembrie Negru” s-au cățărat peste gardul înalt de 2 metri și au intrat în clădirea din Connolystraße nr. 31.

Yossef Gutfreund, un arbitru de lupte, a fost primul care a auzit teroriștii încercând să se strecoare în clădire. Când a deschis ușa și a văzut mascați înarmați, a strigat să-i avertizeze pe ceilalți din cameră. De acolo, masacrul a început.

Rezultatul masacrului a fost moartea a 11 membri ai delegației sportive israeliene și a unui polițist vest-german.

În tabară teroristă, cinci din cei opt teroriști au fost și ei uciși de polițiști vest-germani în cadrul unei încercări eșuate de a-i elibera pe ostatecii israelieni. Cei trei teroriști capturați au fost eliberați ulterior de autoritățile vest-germane. Motivul? Pentru a recupera un avion Lufthansa capturat de teroriști palestinieni în octombrie 1972.

Ca replică la masacru, Israelul a efectuat două operațiuni. O infiltrare în Liban în 1973, operațiune cunoscută sub numele de „Primăvara tinereții” și operațiunea „Mânia lui Dumnezeu”, care se pare că a durat timp de mai mulți ani.

Andre Drege a decedat la 25 de ani după un accidentat în timpul concursului

Andre Drege participa la Turul Austriei, însă ciclistul norvegian nu avea de unde să știe că aceasta va fi ultimpa competiție la care va fi prezent. Accidentul s-a produs în etapa a patra, atunci când sportivul a pierdut controlul pe o coborâre de munte și a căzut în pasul Grossglockner.

Ulterior, Drege s-a stins din viață din cauza rănilor suferite.

 „Întreaga noastră echipă este devastată de acest accident tragic. Gândurile și rugăciunile noastre sunt alături de familia lui André și de echipa sa Coop-Repsol, în această perioadă incredibil de dificilă.” au transmis organizatorii competiției.

În acest moment, nu se cunosc mai multe informații despre modul în care s-a produs accidentul, dar și despre loviturile care au cauzat decesul lui Andre Drege.

Andre Drege era la cel mai bun sezon al carierei. Mai multe publicații de specialitate scriau despre o trecere a acestuia din sezonul viitor la Jayco AlUla (echipă de World Tour).

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare