Ce a spus Răzvan Lucescu despre o revenire la echipa națională și cum a analizat parcursul României la EURO 2024. Motivul pentru care antrenorul de la PAOK nu este chiar entuziasmat de performanța din Germania: „Nu putem spune că a fost fantastic”

Răzvan Lucescu a analizat parcursul echipei naționale a României la EURO 2024, competiție la care, după cum se știe deja foarte bine, „tricolorii” lui Edi Iordănescu s-au oprit în optimile de finală, eliminați de Olanda.

Antrenorul de la PAOK Salonic a apreciat în linii mari că a fost într-adevăr vorba despre o performanță notabilă, cu amendamentul că prima reprezentativă a obținut totuși o singură victorie la acest turneu final din Germania, iar aceea a venit în fața unei naționale care, în opinia lui, nu se afla deloc într-un moment foarte bun, Ucraina.

Analiza lui Răzvan Lucescu după parcursul României la EURO 2024: „Nu putem spune că a fost fantastic”

Pe de altă parte, fostul selecționer al României a fost întrebat din nou despre posibilitatea de a prelua din nou acest rol la un moment dat și a reiterat că în acest punct al carierei sale își dorește să se concentreze doar pe pregătirea echipelor de club.

„Nu pot spune că nu-i cunosc foarte bine pe toți. Dar așa… Răzvan Marin, Stanciu, cine ar mai fi? Drăgușin? Alții nu, nu, nu-i cunosc, nu-i știu bine. Pe ăștia îi știu, i-am văzut, îi știu de mai de mult.

Aici este o analiză mult mai profundă, nici nu are rost să spunem: ‘Ooo, a fost fantastic!’, dar putem spune că a fost un pas foarte frumos în față. Și că este un moment de speranță pentru fotbalul românesc. De ce aș spune că nu trebui să spunem: ‘A fost fantastic!’?

În definitiv, este un turneu în care am câștigat un meci, am pierdut două, am făcut un egal. Necâștigând meciul acela cu 3-0, primul (cu Ucraina), nu știu cum ar fi decurs lucrurile.

Există totuși un motiv de mare optimism: „Mi-a plăcut enorm unitatea lor”

Dar faptul că echipa s-a calificat, faptul că a venit aici, la acest Euro, și că a ieșit din faza grupelor, asta arată că există speranță. Mi-a plăcut enorm unitatea lor. Vor reuși să o mențină?

Au arătat că sunt foarte motivați să joace pentru echipa națională și sper să nu fie doar motivația dată de prezența la acest turneu final și prima calificare după atât timp. Sper să continue această motivație pentru echipa națională și pentru a obține rezultate!

Un lucru fantastic este că datorită echipei naționale, datorită prezenței la acest Campionat European, datorită faptului că am început cu acel 3-0 contra Ucrainei, foarte frumos, un meci extraordinar, lumea s-a unit. Românii s-au unit! Și nu numai că s-au unit. Am lăsat și o impresie extraordinară în Europa.

De ce ar duce lipsă în prezent jucătorii de la echipa națională, în viziunea lui Răzvan Lucescu

Eu rămân la părerea că unde ducem lipsă în continuare este la mentalitatea aceea de încredere totală, de convingere… Mentalitate puternică, mentalitate de a te lupta în condiții dificile și de a înfrunta dificultățile. Chiar dacă nu ai șansă să te duci peste ele.

Sau cu Elveția… Și știi care e problema? Iarăși ne întoarcem la istorie! Turcii au fost cuceritori, elvețienii sunt cuceritori, în plan financiar au cucerit toată lumea. Și olandezii. La fel, portughezii, spaniolii, englezii. Noi nu suntem! Istoria noastră înseamnă supraviețuire.

Am învățat doar să supraviețuim, să ne adaptăm, da, să ne adaptăm!, să ne folosim, să… Și uite că, din păcate, nu știu, excepția a fost partea asta crescută, dacă vrei, în perioada comunistă, în care toți s-au strâns și au împins, și au împins, și au cerut și au cerut…

„Noi i-am prins pe ucraineni într-un moment foarte slab al lor”

(…) Am spus că în fotbal contează mult conjunctura. Și la echipa națională contează conjunctura, contează și cu cine vei juca, și cum vei juca, și ce echipă vei prinde la acel moment. Teoretic, Ucraina era o echipă care părea, pe hârtie, peste noi.

Noi i-am prins pe ucraineni într-un moment foarte slab al lor. Nu știu, superficialitate, o lipsă de pregătire, mintea zburând în alte direcții. Noi am fost top! Top! Uite, Italia a fost dezastru…

Poți să prinzi o echipă mică, dar să fie top, din punct de vedere motivațional, jucătorii. În al 2-lea rând, experiența și prezența aduc obligația și, cred eu, convingerea că pot să se și califice, să se lupte, măcar să dea absolut totul să se califice la Mondial.

Ce a spus antrenorul lui PAOK Salonic despre viitorul lui Edi Iordănescu și despre posibilitatea de a reveni el la echipa națională

(…) (n.r. Dacă va rămâne Edi Iordănescu la echipa națională) (râde) Nu este treaba mea. De ce spun că nu este treaba mea? Pentru că nu sunt eu în pielea și în mintea lui Edi Iordănescu. Pe de altă parte, Edi a făcut o chestie extraordinară, a calificat echipa României la turneul final, a intrat în grupe, s-a calificat în „optimi”… Cineva care vine în urma lui trebuie să aibă posibilitatea să facă măcar același lucru…

Eu am spus că echipa, echipele naționale sunt închise pentru moment în ceea ce mă privește. Nu mă văd antrenând din nou o echipă națională! Îmi place aici, la PAOK Salonic, îmi place acolo, pe teren, îmi place să fiu zi de zi implicat. E cu totul și cu totul o altă meserie. Una e aceea de selecționer, una este de antrenor de echipă.

Am fost priviți cu foarte mare simpatie și în continuare suntem. În final am ieșit în optimi. OK, a fost o experiență frumoasă, a fost… Au fost și emoții, dar când a trebuit să jucăm cu adversari puternici am văzut că ceva ne lipsește!”, a spus Răzvan Lucescu, potrivit gsp.ro.

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare