Bătaia teribilă la care au participat Gică Hagi și Marius Lăcătuș. Nimeni nu a putut opri scandalul iscat pe teren

Data de 10 decembrie 1989 a rămas una de pomină în cartea de istorie a fotbalului românesc. Ziua în care avea să fie consemnată una dintre cele mai aprige bătălii din epoca modernă, văzută pe terenurile de sport mioritice, cu combatanți de seamă în prima linie.
Pe atunci, se întâlneau Steaua, echipa care câștigase Cupa Campionilor Europeni în 1986 și pierdea finala din 1989, și FC Olt, formația dictatorului Nicolae Ceaușescu.

Stelian Trandafirescu, fostul jurnalist al ziarului ”Sportul”, a fost cel care s-a ocupat de cronica acelei partide de pomină, iar detaliile sale au dat culoare și contur celor întâmplate. La ani distanță, amintirile i-au rămas vii.

Steaua nu era bine în clasament

”Părea să fie un meci de pace, dar la un moment dat ar fi venit de la București un ordin să se joace corect. Ăștia de la Olt, care aveau o situație delicată în clasament, credeau că adversarul o va lăsa moale de data asta, mai ales că Steaua n-o ducea grozav în campionat.

Pierduse acasă și cu Dinamo, și cu Craiova. Vestea i-a panicat pe cei de la Scornicești, așa că meciul s-a jucat cu o tensiune nemaipomenită”, a povestit  Stelian Trandafirescu, pentru gsp.ro.

Cu 5.000 de oameni în tribune, meciul părea că se îndreaptă către un logic rezultat în favoarea Stelei, care conducea cu 1-0, grație unui reușit de Gheorghe Hagi.

Cu toate acestea, spiritele aveau să se aprindă definitiv după un fault foarte dur al lui Gheorghe Mihali asupra lui Zsolt Muzsnay. Cine putea să fie în ”comandant” de oaste la Steaua, cu pumnii încleștați corespunzător, dacă nu ”Fiara” Marius Lăcătuș?!

”După intrarea tare a lui Mihali i-a sărit muștarul lui Lăcătuș. S-a repezit la Mihali, l-a tras de păr și s-a creat o mare busculadă! Gherasim, care apăra la Olt, s-a băgat să calmeze spiritele, dar s-a trezit și el cu un pumn în plină figură!

S-au luat la goană unii pe alții, s-au împărțit pumni cu nemiluita la grămadă, jucători, milițieni, civili, iar tot circul a durat cam un sfert de ceas! Nimeni n-a putut opri ciocnirile până nu s-au «răcorit» cu toții!”, a povestit fostul jurnalist.

Lăcătuș și Hagi, în mijlocul confruntărilor

Tușierul acelui meci, Dan Ologeanu și-a amintit, chiar și la ani distanță, cum Marius Lăcătuș a reușit să pună la punct câțiva milițieni deciși să împartă pumni și picioare cu dedicație dinspre Olt. Gică Hagi, în schimb, nu s-a dovedit atât de combativ precum colegul său.

”Lăcătuș a fost cel mai recalcitrant, a altoit inclusiv câțiva milițieni care voiau să-i despartă pe jucători! Colegul meu de la centru, Alexandru Mustățea, se gândea să oprească partida, dar l-am sfătuit s-o mai ducă încă două, trei minute, că altfel iese deranj și mai mare! Hagi a dat, dar a și încasat”, a povestit Ologeanu.

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare