Superliga, laborator pentru viitorul eșec al naționalei? Kosovo, în fruntea națiunilor care fac legea în fotbalul românesc

Kosovo, Cipru și Lituania sau Gibraltar vor fi adversarele României în grupa 2 din Liga C a Ligii Națiunilor. ”Tricolorii” vor da iar peste Krasniqi și compania, după scandalul de la București, din campania pentru Euro 2024.

Superliga o ia pe urmele Ligii Florilor din handbalul feminin. Considerată una dintre cele mai bogate din lume, competiția de elită în care activează și Cristina Neagu are la start unele dintre cele mai valoroase handbaliste ale lumii, plătite cu sume pe măsură. Tocmai din cauza inflației de jucătoare străine, drumul româncelor spre marea performanță este blocat. Cea care suferă este naționala, iar declinul a fost vizibil și la ultimul Campionat Mondial. ”Tricolorele” au încheiat competiția abia pe locul 12.

Kosovo, în fruntea națiunilor care fac legea în fotbalul românesc

Modelul a fost preluat și în fotbal, unde numărul străinilor a devenit tot mai mare. 189 de jucători din totalul de 492 care activează la nivelul primei ligi sunt din afara granițelor.

Între națiunile cu cel mai mare impact în ultimii ani în România se află Kosovo. În România, joacă în acest moment doar șase kosovari, dar impactul acestora asupra fotbalului intern este dintre cele mai puternice.

  • 38,4 % este procentul jucătorilor străini care joacă în Superliga.

Bineînțeles, cel mai vizibil ”contingent” este cel din Giulești, unde Albion Rrahmani (23 de ani), Ermal Krasniqi (24 de ani) și Florent Hasani (26 de ani) au devenit în scurt timp idoli ai tribunelor.

La începutul acestui an, și Dinamo s-a aliniat tendințelor și l-a adus sub comanda lui Zeljko Kopic pe Astrit Selmani (26 de ani). Tot atacant, ca și proaspătul dinamovist, este și Albin Berisha (26 de ani), ajuns la Petrolul.

Deși a renunțat surprinzător la Krasniqi, CFR Cluj mai are în lot un kosovar. Nu atât de cunoscut în Liga 1, Rion Zejnullahu (20 de ani) este în lotul fostei campioane din august 2023.

Kosovarii, impact garantat în Liga 1

Moda declanșată de Dan Petrescu, cel care l-a adus la CFR Cluj pe Kraniqi, de la Ballkani, a câștigat rapid adepți în rândul oamenilor de fotbal. Și nu degeaba. Deși sunt de aproape 5 ori mai puțini decât croații, kosovarii au o eficiență mult mai mare.

Concret, 9 dintre golurile marcate în acest sezon de Liga 1 sunt opera lui Rrahmani și compania. Astfel, kosovarii au o medie de un gol la 195 de minute, cu care se clasează pe locul 2 într-un top al eficienței, imediat sub sârbi.

1 gol la 163 de minute

au reușit cei 3 sârbi (Borisav Burmaz – Rapid, Anes Rusevic – Oțelul, Ognjen Mazic – Voluntari) care activează în fotbalul românesc în acest moment.

Kosovo vrea răzbunare cu România

Naționala micuțului stat din Balcani, nerecunoscut de România, a fost un adversar redutabil pentru Edi Iordănescu și compania. În campania recent încheiată, ”tricolorii” au remizat cu noroc în Kosovo, 0-0, și au învins cu 2-0 la București. Partida de pe Arena Națională s-a terminat cu un scandal uriaș, după ce kosovarii au ieșit de pe teren, în semn de protest față de scandările tribunei.

România va da peste Kosovo și în viitoarea ediție a Ligii Națiunilor, iar balcanicii promit răzbunare. Au început deja războiul psihologic.

„Pe hârtie, grupa e ușoară, pentru nici măcar o echipă nu are o calitate mai mare ca a noastră. Așa că, vom încerca să obținem maximum de puncte.

Jucătorii noștri țintesc câștigarea grupei și promovarea în Liga B, pentru ca adversarele din viitor să fie mai bune”, au scris jurnaliștii de la telegrafi.com.

Rrahmani: ”Kosovo e mai bună decât România”

Stoperul Amir Rrahmani (30 de ani, Napoli) și căpitanul Vedat Muriqi (29, Mallorca) sunt vedete naționalei statului Kosovo. Rapidiștii Albion Rrahmani (23), Ermal Krasniqi (25) și Florent Hasani (26) sunt și ei în anturajul naționalei, cu Hasani convocat ultima dată în 2020.

Imediat după tragerea la sorți pentru Liga Națiunilor, Albion Rrahmani și-a dezvăluit gândurile în presa din țara natală. Atacantul Rapidului nu s-a sfiit să spună că naționala sa este mai valoroasă decât cea a românilor.

„Cred și sper că vom domina. Din punct de vedere calitativ, suntem cei mai buni din grupă, am jucat cu România de două ori și știm că nu este un adversar ușor, dar de data aceasta suntem și mai concentrați.

Avem jucători care au cele mai bune momente din cariera lor la cluburile pentru care joacă și sper să ne unim cu toții și să câștigăm. Kosovo e cea mai bună din grupă, mai bună decât România,

Albion Rrahmani, pentru supersport.al.

Ce efecte va avea pe termen lung moda jucătorilor kosovari din Liga 1 rămâne de văzut. Cert este că viitorul apropiat al naționalei depinde și de Edi Iordănescu.

Sub comanda actualului selecționer, România a retrogradat rușinos în Liga C a Nations League. Totuși, un eventual parcurs reușit la Euro 2024 din Germania, dublat de prelungirea mandatului lui Edi Iordănescu, ar putea stopa din efectele ”valului kosovar” din Liga 1 și restabili ierarhia istorică, tradițională, la nivel internațional.

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare