Sign in / Join

Strategia care a adus Portugaliei titlul european. Autoritățile române ar fi capabile de așa ceva?

463
0
Share:

La 12 ani distanță de la turneul final pe care l-a găzduit, Portugalia s-a schimbat radical din punct de vedere al strategiei pentru sport. Autoritățile au luat măsuri concrete și imediat chiar după pierderea finalei cu Grecia, din 2004.

sporting academy

Adio, bani publici pentru cluburi de fotbal! Așa s-a gândit atunci la Lisabona, iar decizia a fost aplicată la nivel național. Fiecare primărie din Portugalia a stopat finanțarea echipelor locale, banii alocați sportului mergând pe construirea și dezvoltarea unor centre de copii și juniori. Treptat, în jurul marilor orașe (și nu numai) s-au format adevărate academii de fotbal, ajunse în decurs de numai 10 ani să fie printre cele mai apreciate de pe continent.

În loc să investească în formații gen Concordia Chiajna sau FC Voluntari, primăriile au ales viitorul. Fundaș la Astra Giurgiu și frate al proaspătului campion european Bruno Alves, fostul stelist Geraldo Alves a povestit ce s-a întâmplat în țara sa: „Cu câțiva ani în urmă, Portugalia a trecut printr-o mare transformare. Au fost tăiate multe fonduri de la primării pentru echipele din zonă. În schimb, banii s-au investit exclusiv în copii. Bani mulți, astfel că s-a ajuns în situația ca fiecare club de fotbal din Portugalia să aibă câte o academie de juniori senzațională. De exemplu, academia clubului Benfica Lisabona tocmai a fost desemnată cea mai bună din lume!”.

România și în special Liga 1 nu vor ajunge prea curând la nivelul Portugaliei, asta și pentru că strategia în fotbalul nostru înseamnă „bag 1 milion să iau titlul și scot 15 din Liga Campionilor”. Din 14 cluburi de Liga 1, șapte sunt finanțate/ deținute de Primării, iar celelalte cochetează mai mult sau mai puțin cu fondurile publice.

Share:

Leave a reply

NEWSLETTER