Ștefan Birtalan, înmormântat cu onoruri militare, la Cimitirul Ghencea

Ștefan Birtalan a murit luni, 27 mai, la 75 de ani, în urma unor grave probleme de sănătate. Miercuri, 29 mai, a fost înmormântat cu onoruri militare la Cimitirul Ghencea din București.

Unul dintre cei mai mari handbalişti români din toate timpurile a fost condus pe ultimul drum de familie și apropiați.

A slujit Armata Română

De ce a avit parte de onoruri militare? Pentru că a slujit Armata Română din momentul în care a fost încadrat în 1969 şi până s-a pensionat, cu gradul de colonel, în 1994.

În urmă cu 6 luni, Ștefan Birtalan povestea prin chinul prin care trecea din cauza problemelor mari de sănătate. Acesta a fost internat la spitalul Fundeni în ultimele 10 luni.

„Mi-a cedat ficatul! Nu mai funcționează cum trebuie și trăiesc un adevărat chin”, spunea fostul mare sportiv.

Cine a fost Ștefan Birtalan?

Ștefan Birtalan a jucat 14 ani la naţionala de handbal a României, pentru care a înscris 993 de goluri, fiind pe locul 3 în clasamentul all-time după Vasile Stângă (1414) și Robert Licu (1054). Fostul sportiv a câştigat titlul de campion mondial în 1970 şi în 1974, fiind medaliat olimpic de trei ori.

După ce a renunțat la activitatea de jucător, Ștefan Birtalan a fost antrenor la Steaua, la națională, conducător și membru în Consiliul de Administrație al Federației Române de Handbal.

La Steaua, acolo unde a petrecut mare parte a carierei, acesta a câştigat Cupa Campionilor Europeni în 1977.

Atunci când era legitimat la formaţia italiană Polisportiva Folonica, Birtalan a realizat cel mai mare lucru. Acesta a realizat un record uimitor de 34 de goluri înscrise într-o singură partidă.

„O mare, mare pierdere pentru lumea handbalului romanesc. M-a anunțat fiul lui, mi-a dat mesaj ca Ștefan Birtalan a murit la 06:00 dimineața. O mare tragedie s-a întâmplat! Era foarte bolnav, i-a cedat ficatul, era mereu în spital. Dumnezeu să-l ierte“, a declarat Vasile Stîngă pentru proSport.ro.

„A plecat la ceruri un uriaş al sportului românesc, un sportiv legendă, un mare handbalist, un om căruia i-am purtat întotdeauna respect, Ştefan Birtalan. De astăzi, sportul românesc a rămas mai sărac”, a transmis şi Elisabeta Lipă.

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare