Sign in / Join

Stan the (super)man

536
0
Share:

sp-wawrinka-a-20150609-870x579Finala de anul acesta de la Roland Garros a fost, dacă nu cea mai frumoasă din istorie, măcar cea mai surprinzătoare. Cota lui Novak Djokovic la casele de pariuri varia între 1,12 și 1,20 și nu întâmplător: pe lângă faptul că sârbul se află în cea mai bună formă a carierei, recordul său în fața lui Stan Wawrinka era impresionant: 19-3 în meciuri directe, cu nici o victorie pe zgură a elvețianului și șase ale lui Novak. Dar statisticile aveau să se recunoască învinse în fața unui tenisman uriaș: Stanislas Wawrinka.

Deși probabil unul dintre cei mai spectaculoși tenismeni din circuit, Wawrinka, ajuns deja la 30 de ani, nu face (sau nu făcea, până ieri) parte din jucătorii de top din ATP, cu doar 9 titluri din carieră, dintre care unul singur de Grand Slam. Înainte de finala de ieri, specialistul în tenis al Eurosport Mats Wilander spunea: ”Pentru a-l învinge pe Novak, Stan trebuie să lovească și mai puternic decât de obicei, dar în același timp și mai sigur”. Practic, misiune imposibilă.

Și primul set chiar a părut o misiune imposibilă, desfășurându-se după scenariul așteptat: Wawrinka a atacat, a lovit, a avut inițiativa, a forțat lovitură cu lovitură, dar s-a lovit de peretele sârbesc. Un maestru al defensivei, Djokovic aluneca grațios pe zgura pariziană și returna tot în terenul advers. Stan a cedat pe serviciu o singură dată și a fost de ajuns: 6-4.

Apoi, însă, a urmat minunea. Jocul lui Wawrinka a devenit supraomenesc. A început să facă exact ce Mats îl sfătuise la începutul partidei, adică imposibilul: să joace mai sigur decât ”ceasul” Djokovic și în același timp să lovească de două ori mai tare și mai curajos. Au urmat trei seturi de povestit strănepoților: 6-4, 6-3, 6-4 pentru elvețianul care a explodat în ATP abia la 28 de ani, într-un meci care la final a consemnat triumful spectacolului – de două ori mai multe mingi câștigătoare în dreptul lui Wawrinka.

Reacțiile de după uluitorul meci nu s-au lăsat așteptate. Fostul număr 1 mondial Andy Roddick a comentat pe Twitter în timpul setului 4 (”Oau! Acesta este un tenis jucat de supraoameni. Pur și simplu ireal!”), la final adăugând: ”Oau! S-a dus acolo și și-a câștigat trofeul. Incredibil și bine meritat!”. Dar, în fruntea tuturor specialiștilor extaziați, Stan Wawrinka a fost primul care a recunoscut, sportiv și modest: ”Am făcut meciul vieții”. Dar cei mai câștigați au ieșit spectatorii, care au avut parte de unul dintre meciurile vieții. Aveți cele mai bune lovituri aici (cea de la 2:39 este deja considerată lovitura anului în tenis).

Share:

Leave a reply

NEWSLETTER