Stadion nou de 170 de milioane de euro în România. Cum va arăta una dintre cele mai moderne arene din țara noastră

Iașiul va intra în lumea bună a sportului românesc pentru că în oraș vor fi construite un stadion și o sală polivalentă ultra-moderne, în urma unei investiții de aproape 170 de milioane de euro. Cel puțin așa susține primarul municipiului, care a comunicat intenția de contracta un împrumut pentru începerea lucrările. Nu este primul plan de acest gen. În anul 2019, Mihai Chirica vorbea de o arenă de 48 de milioane de euro. Despre acel proiect nu s-a mai spus nimic.

Stadion de 170 de milioane de euro Iași

Primarul Municipiului Iași are de gând să înceapă lucrările la unul dintre cele mai mari proiecte din istoria localității. Mihai Chirica a comunicat în ședința de miercuri a Consiliului Local intenția de a propune contractarea unui împrumut de 100 de milioane de lei, echivalent cu aproximativ 20 de milioane de euro, de către municipalitate, în vederea începerii construcției unui nou stadion. Proiectul este grandios și cuprinde și o sală polivalentă modernă. Costurile totale vor ajunge la aproape 170 de milioane de euro. Doar stadionul va costa mai bine de 80 de milioane de euro și construcția lui va dura patru ani. Arena se va numi „Ferdinand I” și va fi ridicată în în zona Moara de Vânt. Construcția sălii va dura trei ani.

Anunțul primarului nu a fost bine primit de unii dintre consilieri locali, care au spus că este vorba de un proiect cu un iz electoral, într-un an ce va fi „inundat” de alegeri. „Până acum, înainte de începerea campaniei electorale, nu v-am auzit discutând despre acest aspect”, a transmis Ionuț Anastasiei, consilier local.

Poli Iași joacă pe un stadion construit în anul 1960

Poli Iași se află pe locul 13 în SuperLiga României și își desfășoară meciurile de acasă pe arena „Emil Alexandrescu”, construită în 1960. „Ne asumăm această responsabilitate, dar cred că Iașiul are nevoie de un stadion nou”, a adăugat Chirica, conform ziaruldeiasi.ro.

După contractarea creditului, Primăria urmează să lanseze licitația pentru execuția stadionului. Apoi, municipalitatea va elabora un program multianual pentru susținerea investiției, iar fondurile împrumutate vor fi completate cu bani din bugetul local sau alte surse financiare identificate.

Nu este prima oară când primarul Iașiului aduce în discuție ideea unui stadion modern. S-a vorbit prima oară de acest proiect în anul 2019, dar atunci planul era mult mai modest: o arenă de aproximativ 20.000 de locuri, care urma să coste 48 de milioane de euro. Atunci s-au prezentat și mai multe fotografii în care era expus acest plan.

În România există 67 de stadioane de fotbal, dar doar doar o treime sunt clasificate la standardele UEFA. Zece stadioane din numărul total sunt clasificate la a patra categorie UEFA, cu cele mai înalte standarde, ceea ce înseamnă că acolo pot fi jucate finalele Ligii Campionilor, Cupei UEFA şi Supercupei Europei.

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare