Șoc la Rio: au fost depistați pozitiv la un control antidoping!

494
0
Share:

Un medaliat kirghiz la haltere, un moldovean medaliat la canoe, o înotătoare chineză, un ciclist brazilian și un luptător indian sunt cele cinci noi cazuri de dopaj înregistrate joi la Jocurile Olimpice de la Ri.

serghei-tarnovschi

În total, 12 atleți au fost depistați pozitiv de la debutul Olimpiadei din Brazilia, iar halterofilul Izzat Artikov, câștigătorul bronzului la categoria 69 kg, va rămâne în istoria competiției drept primul sportiv medaliat la J.O. 2016 și exclus pentru dopaj. Artikov a fost controlat pozitiv la stricnină, un stimulent, iar medalia deja i-a fost retrasă, după cum a anunțat Tribunalul de Arbitraj pentru Sport (TAS).

După întrecerile la categoria 69, francezul Bernardin Kingue Matam, clasat pe locul 8, a pus la îndoială probitatea adversarilor săi, explicând că „așteaptă rezultatul controalelor antidoping”: „Dacă Federația Internațională și CIO vor face lucrurile în mod corect, cred că pot câștiga chiar patru locuri, pentru că primii cinci nu sunt curați”.

Al doilea sportiv care va rămâne fără medalia cucerită la Rio este moldoveanul Serghei Tarnovschi, căruia îi va fi retras bronzul cucerit la canoe 1.000 m, fiind suspendat cu efect imediat ca urmare a controlului pozitiv efectuat înaintea competiției. Serghei Tarnovschi, în vârstă de 19 ani, nu va putea așadar participarea la cursa de canoe dublu 1.000 m, alături de fratele său Oleg. Cazul său nu a fost încă analizat de TAS, care urmează să-l excludă de la Jocuri și să-i retragă medalia.

  • De altfel, TAS l-a exclus deja pe ciclistul brazilian Kleber Da Silva Ramos, pozitiv la eritropoetină (EPO), care a abandonat în timpul cursei de fond;
  • Înotătoarea chineză Chen Xinyi, clasată pe locul 4 la 100 m fluture, a fost fost depistată pozitiv la un diuretic, utilizat ca produs mascant;
  • În sfârșit, luptătorul indian Narsingh Yadav, depistat pozitiv la steroizi anabolizanți, dar exonerat de Agenția Antidoping din India, a fost exclus de la JO 2016 după suspendarea sa pe patru ani de către TAS. Yadav, tesat pozitiv de două ori în acest an, urma sa concureze vineri în cadrul categoriei 74 kg.
Share:

Leave a reply

NEWSLETTER