Semnătura care l-a făcut miliardar. Povestea de film a contractului senzațional dintre legendarul Michael Jordan și compania Nike

Michael Jordan este cel mai mare jucător de baschet din toate timpurile. Și cel mai bogat. Jurnaliștii de la Forbes sunt convinși că averea lui depășește cinci miliarde de dolari. O mare parte se datorează contractului cu „colosul” Nike, un parteneriat semnat încă din anul 1984, când atât sportivul cât și compania se aflau la început de drum. Povestea lor a generat venituri de multe miliarde, iar o felie importantă din acest tort a ajuns la fostul sportiv, care a împlinit 61 de ani pe data de 17 februarie 2024.

Michael Jordan, primul sportiv care intră în top 400 cele mai bogate persoane din SUA

Michael Jordan este jucătorul de baschet pe care îl știe orice fan al acestui sport. A fost de șase ori campion cu Chicago Bulls, a fost desemnat de tot atâtea ori „cel mai bun jucător al finalei NBA”, și a câștigat de trei ori titlul pentru cel mai bun jucător al All Star Game. Asta ca să nu mai vorbim de cele două medalii olimpice și de faptul că a fost de zece ori cel mai bun marcator din NBA. Cariera impresionantă i-a adus venituri de „doar” 93,9 milioane de dolari, dar cu toate acestea a devenit primul sportiv care a ajuns în top 400 cele mai bogate persoane din SUA, pe lista Forbes.

Cum a reușit acest lucru? Fostul sportiv și-a vândut participația la clubul Charlotte Hornets cu mai bine de trei miliarde de dolari. Și dacă adăugăm încă 2,4 miliarde de dolari, bani pe care îi avea în conturi și investiții, din colaborările cu Nike, Gatorade, McDonald’s, Hanes și altele, ajungem la aproape șase miliarde.

Michael Jordan și Nike, povestea unui parteneriat de multe miliarde

Michael Jordan a recunoscut de multe ori că celebritatea de pe terenul de baschet i-a fost alimentată de povestea cu Nike, un contract din care obține fără prea mari eforturi multe zeci și chiar sute de milioane de dolari. Fostul jucător de baschet primește 5% din vânzările Jordan, marca deținută de Nike. Compania a avut în anul 2023 obligații contractuale de sponsorizare de 7,6 miliarde de dolari. Michael Jordan a primit 330 de milioane de dolari! Iar dacă mergem mai departe cu aceste calcule, aflăm că în perioada 2018-2023, Nike i-a plătit lui Michael Jordan peste un miliard de dolari.

Această colaborare a început în anul 1984. Nike încerca să-și clădească un nume și a ales să-și asocieze imaginea cu tânărul jucător, proaspăt ajuns la Chicago Bulls, și care era mult mai atras de Adidas. Nike a câștigat bătălia, dar povestea a fost foarte scumpă pentru că negocierile au început de la suma de 250.000 de dolari pe an, timp de cinci ani, plus redevențe pentru fiecare pereche de pantofi vândută și s-a ajuns la 2,5 milioane de dolari pe cinci ani, un bonus de 500.000 de dolari și jumătate din profiturile din vânzările de pantofi.

„Ironia afacerii cu Air Jordan, este probabil cea mai bună afacere pe care am făcut-o vreodată și probabil cea mai proastă afacere pe care am făcut-o vreodată, deoarece nimeni nu avea habar – inclusiv Nike – că poți vinde pantofi în valoare de 100 de milioane de dolari pentru un începător în primul său an”, spunea David Falk, agentul său, în filmul de The Last Dance.

Modelul Air Jordan 1 a fost lansat în primăvara anului 1985, iar planul era să se atingă vânzări de trei milioane de dolari în primii patru ani, dar această bornă a fost atinsă în mai puțin de 12 luni. Pariul făcut de Nike pe Jordan a fost câștigător încă din primul an, după ce jucătorul a fost votat ca membru al echipei All-Star a Conferinței de Est și a câștigat titlul de debutantul anului.

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare