Sign in / Join

Rusia, exclusă de la Olimpiadă? CIO a dat verdictul definitiv!

452
0
Share:

Rusia nu va primi o interdicţie generală pentru Jocurile Olimpice de la Rio în urma scandalului de dopaj. Comitetul Internaţional Olimpic lasă la latitudinea organismelor de conducere decizia pentru sportivii ruşi, dacă aceştia sunt „curaţi” şi pot să participe.

rusia

Decizia forului olimpic a fost dată în contextul în care un raport canadian, întocmit de  expertul în drept Richard McLaren, acuză Rusia că a derulat un  program de dopaj sponsorizat de stat în perioada 2011-2015.

Concurenţii din Rusia care doresc să participe la Jocurile vor trebui însă să îndeplinească criterii stricte stabilite de IOC. Orice atlet rus care a primit o interdicţie pentru dopaj nu va fi eligibil pentru a participa la Jocurile Olimpice de luna viitoare, a transmis Comitetul Internaţional Olimpic.

Potrivit CIO, decizia a fost luată pe baza unei reguli fundamentale a Cartei Olimpice, pentru a se proteja sportivii care nu pot fi acuzaţi de dopaj şi pentru integritatea sportului.

„Având în vedere urgenţa situaţiei, Jocurile Olimpice de la Rio vor începe peste 12 zile, iar procesul de intrare a sportivilor în competiţie este deja în curs de desfăşurare, CIO a trebuit să ia o decizie preliminară cu privire la participarea sportivilor ruşi la J.O. Prof. McLaren afirmă în raportul său că “îndeplineşte parţial mandatul persoanei independente”. Acesta este motivul pentru care CIO sprijină cererea sa de a continua şi finaliza lucrarea. Pe de altă parte, această situaţie conduce la o decizie urgentă pentru, deoarece nu există suficient timp pentru a fi audiaţi toţi sportivii afectaţi, oficiali şi organizaţii”, arată Comitetul Internaţional Olimpic.

  • Joi, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a dat dreptate Federaţiei Internaţionale de Atletism (IAAF), care a suspendat Federaţia Rusă în urma concluziilor unei comisii independente despre sistemul de dopaj organizat în Rusia. Suspendarea dictată împotriva sportivilor ruşi vine ca urmare a unei investigaţii demarate după declaraţiile făcute de Grigory Rodchenkov, directorul laboratorului antidoping care s-a ocupat de testarea sportivilor ruşi la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci. Acesta a mărturisit că, personal, a dezvoltat un cocktail de trei substanţe interzise care, mai apoi, a fost oferit atleţilor.

A 31-a ediţie a Jocurilor Olimpice de vară, ce va avea loc în Brazilia, la Rio de Janeiro, se va desfăşura în perioada 5-21 august.

Share:

Leave a reply

NEWSLETTER