Sign in / Join

Robert Glință, eroul care nu dă like pe Facebook

600
0
Share:

Într-un tsunami al dezamăgirilor (umilință la scrimă, înfrângere la handbal, eșec la judo), calificarea înotătorului Robert Glință în finala de 100 de metri spate parcă a trezit la viață o Românie intrată în comă după numai două zile de Olimpiadă.

ATT_1446141232138_FB_IMG_1440646856390

La fel ca tiristul Alin Moldoveanu în 2012, Glință excelează într-un sport în care speranțele noastre păreau înecate după „bronzul” smuls de Răzvan Florea la Atena (2004). Pentru vârsta lui (19 ani), este un adolescent atipic, dopat cu dorința de a face performanță și deloc preocupat de orice altceva în afară de bazin și antrenamente. De altfel, nici pagină de Facebook nu are, din acest punct de vedere fiind, probabil, singurul membru al delegației COSR care nu aleargă după „like-uri” pe perioada J.O.

Accidentul care i-a schimbat cursul vieții

Robert provine dintr-o familie de sportivi, iar tatăl său, sensei Ciprian Glință, și-ar fi dorit ca fiul să-i calce pe urme. Gândurile părintelui s-au făcut țăndări după un eveniment petrecut acum 11 ani, în vacanța de vară, când puștiul de opt ani a fost la un pas de înec, fiind salvat în ultima clipă de tatăl său. Reveniți acasă, părinții l-au trimis pe Robert la înot, însă ceea ce trebuia să fie doar cursuri de inițiere s-a transformat într-o pasiune pe termen lung. O pasiune care i-a schimbat viața, căci Glință jr. a devenit în scurt timp campion al României la toate categoriile de vârstă („aur” cu doborârea recordurilor naționale). „Copilul era un slăbănog, nu știa mare lucru, dar pur și simplu plutea pe apă, el nu înota, ca ceilalți”, povestea recent Viorel Ciobanu, cel care i-a fost antrenor la CSM Pitești.

De trei ani face naveta Pitești – Baia Mare

Pasiunea pentru înot l-a determinat pe Robert Glință să „emigreze” în Baia Mare la vârsta de 16 ani. Posibilitatea de a se pregăti cu antrenorul Adrian Gherghel nu putea fi ratată, astfel că pe peronul gării din Pitești și-a îmbrățișat părinții și s-a urcat în Acceleratul de Baia Mare ca să-și urmeze drumul.

  • O săptămână normală din viața lui Robert Glință arată astfel: de luni până sâmbătă, trei ore dimineața, trei după-amiaza, antrenamente în bazin, în care bifează toate tempourile și exercițiile specifice. Duminica, odihnă și program de voie. „Este un stil de viață pe care mi l-am ales în cunoștință de cauză. Șase zile pe săptămână muncesc ca să îmi îmbunătățesc performanțele. Seara, sunt atât de obosit încât abia mai am timp să citesc ceva”, se destăinuia Robert, anul trecut, într-un reportaj realizat de „pressone.ro”;
  • Întâmplare reală din viața lui Robert Glință, petrecută la Brăila: cu o seară înaintea unei finale naționale de juniori, a căzut și și-a dislocat umărul. Tatăl său i l-a pus la loc, iar dimineața băiatul său a intrat în apă și a luat locul 1 în proba de 200 metri mixt.

Campion mondial de juniori, cu record!

Chiar dacă este mezinul lotului național de înot, Robert Glință a fost primul înotător român care și-a asigurat biletul pentru Rio. Și a făcut-o în cel mai tare mod posibil, impunându-se în finala „mondialelor” de juniori. Aurul obținut anul trecut la Netanya (Israel) în proba de 100 metri spate a venit și cu doborârea recordului, pe care românul Glință l-a îmbunătățit cu 14 sutimi!

Share:

Leave a reply

NEWSLETTER