Putin controlează și UEFA. Omul Moscovei îi succede francezului Platini

1094
0
Share:

Slovenul Aleksander Ceferin (48 ani) a fost ales, miercuri, președinte al UEFA, în cadrul Congresului de la Atena.

ceferinu_93485300

Președintele Federației Slovene, care a beneficiat și de susținerea FRF, dar mai ales a Rusiei lui Vladimir Putin, a primit 42 de voturi, în timp ce contracandidatul său, olandezul Michael van Praag, a primit doar 13 sufragii.

Ceferin îl înlocuiește la cârma UEFA pe fostul internațional francez Michel Platini, care a condus forul european din 2007 până anul trecut, când a fost suspendat din toate activitățile legate de fotbal pe o perioadă de patru ani. Fostul căpitan al reprezentativei Franței și triplu câștigător al Balonului de Aur și-a anunțat demisia de la președinția UEFA pe 9 mai, după verdictul Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS), care i-a redus suspendarea de la 6 la 4 ani.

  • Platini a fost sancționat de justiția internă a FIFA în cazul privind plata controversată a sumei de 2 milioane de franci elvețieni, pe care a primit-o din partea lui Joseph Blatter, fostul președinte al FIFA, în baza unui contract verbal, pentru o muncă de consilier depusă între 1999 și 2002.

Inițial, în cursa pentru șefia UEFA s-au înscris trei candidați, însă spaniolului Angel Maria Villar, care activează în prezent ca președinte interimar, s-a retras pe 6 septembrie.

Până acum UEFA a avut șase președinți în istoria sa, cel mai lung mandat fiind cel al suedezului Lennart Johansson.

  • Danezul Ebbe Schwartz a fost primul șef al UEFA, din iunie 1954 până în aprilie 1962 (7 ani și 9 luni). Lui i-a urmat elvețianul Gustav Wiederkehr, care s-a aflat la cârma forului timp de 10 ani și 2 luni. Ungurul Sandor Barcs a fost interimar între iulie 1972 și martie 1973 (8 luni). Italianul Artemio Franchi a condus UEFA timp de 10 ani și patru luni, fiind înlocuit de francezul Jacques Georges, președintele organizației europene timp de 7 ani și 8 luni, până în aprilie 1990. Mandatul lui Lennart Johansson s-a desfășurat în perioada aprilie 1990 – ianuarie 2007, adică 16 ani și 9 luni. Michel Platini a fost ales pe 26 ianuarie 2007, iar prerogativele sale au încetat pe 8 octombrie 2015, când a fost suspendat provizoriu din orice activitate fotbalistică.
Share:

Leave a reply

NEWSLETTER