Primul patron al lui Dinamo, autointitulat „Tapie de România”. Cum s-a îmbogățit de pe urma vânzării mai multor echipe ale „câinilor”

Primul patron al lui Dinamo din perioada post-comunistă a fost Vasile Ianul, omul de afaceri care s-a autointitulat în acea perioadă „Bernard Tapie de România”, fiind deci un admirator al fostului președinte de legendă de la Olympique de Marseille.

Asemenea acestuia, și el a desfășurat în egală măsură activități benefice clubului pe care l-a condus, dar și dăunătoare, întrucât a fost implicat la un moment dat într-un scandal reprezentat de vânzarea anumitor fotbaliști, printre care se numără Dorinel Munteanu, Ioan Ovidiu Sabău sau Bogdan Stelea, în condițiile în care sumele respective nu au fost înregistrate, cel puțin nu în totalitate, în fiscalitatea societății care administra la acel moment activitatea echipei.

Cine a fost Vasile Ianul, primul patron al lui Dinamo din perioada modernă, autointitulat „Bernard Tapie de România”

De altfel, se poate spune că Vasile Ianul s-a aflat chiar în centrul primului episod al „Dosarului transferurilor din România”, fiind vorba despre un proces care s-a desfășurat în perioada 1998-2010 și de care fostul conducător de la Dinamo a scăpat în cele din urmă, pe motiv că presupusele fapte pentru care a fost anchetat au atins atunci termenul de prescripție, chiar dacă la un moment dat el chiar primise o condamnare de 12 ani de închisoare pentru gestiune frauduloasă.

Totodată, el a fost nevoit la un moment dat să achite către Ministerul de Interne, instituția care la acea vreme controla activitatea inclusiv la echipa de fotbal de la Dinamo București, care era încă sub egida Clubului Sportiv din „Șoseaua Ștefan cel Mare”, suma de 700.000 de dolari, plus o dobândă calculată atunci pe nu mai puțin de 15 ani. De menționat este faptul că Ianul și-a început activitatea la Dinamo încă dinainte de Revoluția de la 1989, mai exact în 1985, și și-a încheiat mandatul în 1994.

Cea mai mare reușită a sa este reprezentată de titlul cucerit de „câinii roșii” în 1990, cu Mircea Lucescu în rolul de antrenor principal, moment ce a fost sinonim cu încheierea perioadei de dominație a Stelei în fotbalul românesc, perioadă care s-a suprapus aproape în întregime ultimului deceniu din secolul trecut.

A generat momente de neuitat pentru „câinii roșii”, dar a fost în aceeași măsură și extrem de controversat

Vasile Ianul este omul care a prezentat și prima machetă a noului stadion Dinamo, marele vis al tuturor fanilor acestei echipe, care însă, din păcate pentru ei, nu s-a materializat nici până în ziua de azi, dar care, pe de altă parte, pare acum ceva mai aproape de concretizare decât în ultimii destul de mulți ani.

Revenind la performanțele obținute de echipa din „Ștefan cel Mare” în perioada în care ea a fost condusă de Vasile Ianul, care anterior acestei „aventuri” a fost fotbalist la Poli Iași, bifând chiar și o selecție în echipa națională a României, avocat, arbitru, dar și președinte la clubul din Copou, mai trebuie amintite și alte trei trofee, încă un titlu, dar și două Cupe ale României.

Vasile Ianul a încetat din viață în martie 2013, la vârsta de 68 de ani, într-un spital din Iași, în care fusese internat anterior din cauza unui atac cerebral suferit. Cu aproape trei ani înainte de producerea acestui eveniment nefericit, fostul conducător al lui Dinamo și-a exprimat, în cadrul unui interviu acordat pentru Mediafax, unul dintre cele mai mari regrete legate de fotbal, care de altfel l-a determinat la momentul respectiv să se gândească să candideze la funcția de președinte al Federației Române de Fotbal, cauză la care a renunțat însă ulterior.

Fotbalul românesc a fost invadat de gunoaie, iar jucătorii au devenit nişte sclavi!”, a spus vasile ianul la momentul respectiv.

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare