Sign in / Join

„Operațiunea Matrioskas”, ultimul mega-scandal din fotbal

761
0
Share:

„Operațiunea Matrioskas” este ultimul scandal de amploare declanșat în lumea fotbalului, iar ramificațiilor celor implicați se întind din Rusia până în peninsula Iberică.

Policyjne_radiowozy

Europol anunță destructurarea unui grup infracţional organizat transnaţional, alcătuit în principal din cetăţeni ruşi care practicau spălarea banilor prin intermediul unor importante cluburi de fotbal de pe continent. Ca modus operandi, mafia rusă prima dată identifica mai multe grupări care aveau dificultăţi financiare. Ulterior, aşa-zişi binefăcători intrau în scenă și ofereau bani sub forma unor donaţii pe termen scurt sau investiţii. După ce câştigau încrederea conducerii, „salvatorii” puneau la cale achiziţionarea definitivă a clubului respectiv.

  • De regulă, cumpărarea unor astfel de cluburi este facilitată de către persoane fizice care acţionează ca un paravan pentru reţele opace şi sofisticate ale unor companii deţinute, în mod invariabil, de către societăţi fictive înregistrate ca offshore-uri, în paradisuri fiscale. În felul acesta, proprietarii reali şi cei care, în cele din urmă, ajung să controleze clubul, rămân neidentificaţi, la fel şi adevărata origine a fondurilor folosite.

De la pariuri, la transferuri de jucători

Din momentul în care cluburile ajung sub controlul mafiei (ruși, în cazul „Operațiunii Matrioskas”), domeniul vast de aplicare al tranzacţiilor financiare, al fluxurilor de bani transfrontaliere şi al deficienţelor în materie de control permite ca aceste entităţi sportive să fie folosite pentru a spăla bani negri. Cum este posibil? De obicei, prin intermediul supraevaluării sau subevaluării unor jucători pe piaţa transferurilor, dar şi prin intermediul contractelor pentru drepturile de televizare.
În fine, pariurile reprezintă o bună sursă de generare a unor venituri ilegale, fie prin trucarea de meciuri, fie în scopul spălării banilor negri.

Sediul clubului Uniao Leiria, „atacat” de mascați

Şeful Diviziei de Informaţii Financiare a Europol, Igor Angelini, a declarat: „Folosirea companiilor offshore pentru a ascunde deţinătorul efectiv al unor active este încă una dintre cele mai mari provocări pentru investigaţiile financiare de succes. Aceste bariere blochează încercările investigatorilor de a depista originea banilor, de multe ori de natură penală, care sunt reinvestiţi în sectoare predispuse la astfel de infiltrări. Sectorul fotbalistic prezintă vulnerabilităţi legate de structură, model financiar şi cultural, aspecte care pot fi exploatate de către infractori”.
Ca rezultat al „Operațiunii Matrioskas” au fost arestaţi trei membri-cheie ai acestei reţele criminale organizate, iar 22 de locuinţe şi sedii de companii au fost percheziţionate. În dosar sunt implicate patru cluburi de fotbal majore, avocaţi şi birouri de contabilitate.
Potrivit „Sunday World”, Europol a percheziţionat sediul clubului portughez Uniao Leiria, iar alte trei grupări se află, în prezent, sub anchetă.

Share:

Leave a reply

NEWSLETTER