Număratul cărților la Blackjack – cât de greu este de realizat?

993
0
Share:

Au auzit prima dată despre număratul cărților la Blackjack într-un film în care Kevin Spacey era un profesor universitar care antrena un grup de studenți supradotați pentru a trișa la cazinou. Respectivii studenți erau matematicieni remarcabili și puteau să „numere” cărțile la 21.

Câștigau foarte mulți bani prin această metodă, dar activitatea era una riscantă. Dacă erau depistați de angajații cazinoului, o încurcau. Nu am înțeles foarte bine din film cum e cu număratul cărților, așa că m-am documentat ulterior.

Fiecare carte are o valoare

Pe scurt, jucătorii țin cont de cărțile extrase anterior pentru a-și aprecia șansele reale de câștig. Ei acordă o anumită valoare fiecărui tip de carte, și de fiecare dată când o carte este extrasă, adună în gând valoarea corespunzătoare respectivei cărți. Este important să țină minte șiruri lungi de numere, în condiții de stres și în contextul în care pot fi perturbați de cei din jurul lor. Cu cât suma punctajelor cărților precedente este mai mare, cu atât situația este mai favorabilă pentru jucător. Logic, înseamnă că au rămas mai multe cărți mari decât mici în pachet.

Personajele din film erau „jucători adevărați”, care recurgeau la cele mai sofisticate sisteme de numărătoare a cărților. Mintea și pregătirea le permiteau acest lucru. Sunt, însă, și oameni obișnuiți care încearcă să facă bani din Blackjack ținând evidența cărților extrase până la un moment dat.

Cele mai populare tehnici

Vorbind despre cele mai comune tehnici de numărare a cărților la jocul de 21, trebuie spun că sunt 5 sisteme importante. Acestea nu presupun abilități ieșite din comun, dar necesită o memorie bună.

  1. Sistemul hi-lo

Cărțile se împart în 3 grupuri, fiecare grup fiind asociat cu o valoare:

– cărțile între 2 și 6 au valoarea +1

– cărțile între 7 și 9 au valoarea 0

– cărțile între 10 și A au valoarea -1

Dacă aduni valorile cărților dintr-un pachet, obții valoarea finală 0.

  1. Sistemul „The Red Seven Count”

Este un sistem destinat „amatorilor”, așa cum i-ar cataloga cei care încearcă să păcălească vigilența celor mai mari cazinouri din Las Vegas. Tehnica este similară cu cea de la sistemul hi-lo:

– cărțile între 2 și 6, plus 7 de roșu au valoarea +1

– cărțile 8, 9 și 7 de negru au valoarea 0

– cărțile 10, J, Q, K și A au valoarea -1

Suma totală a valorilor cărților dintr-un pachet este + 2.

  1. Sistemul Thorp’s Ten-Count

Poartă numele profesorului de matematică Edward Thorp, care l-a inventat. Și aici vorbim despre valori atribuite cărților de joc:

– „A” are valoarea +1

– cărțile de la 1 la 9 au valoarea +4

– cărțile 10, 0, J, Q și K au valoarea -9

  1. Sistemul de numărare a cărțilot Uston SS

Această tehnică este mai avansată și oferă mai multe șanse de câștig, fiind utilizată de cei care au avut note bune la matematică. Diferența este că pachetul de cărți este împărțit în șase categorii. De data aceasta, cărțile sunt împărțite în 6 categorii după cum urmează:

– cărțile 2, 3, 4 și 6 au valoarea +2

– cartea 5 are valoarea +3

– cartea 7 are valoarea +1

– cartea 8 are valoarea 0

– cartea 9 are valoarea -1

– cărțile 10, J, Q, K și A au valoarea -2

  1. Sistemul The Omega II

Și acest sistem este dedicat celor care se pricep destul de bine la matematică. Presupune cinci categorii de valori:

– cărțile 2, 3 și 7 au valoarea +1

– cărțile 4, 5 și 6 au valoarea +2

– cartea 9 are valoarea -1

– cărțile 10, J, Q, K și A au valoarea -2

– cărțile 8 și A au valoarea 0

Mai sunt și alte sisteme de numărare a cărților precum ”The Ace/Five Count”, ”The Knock Out Count System” sau ”The Wong Halves System”. În principiu, dacă ai o inteligență peste medie, niciunul nu este greu de folosit. În același timp, niciunul nu funcționează garantat, pentru că dealerii sunt antrenați să le combată prin amestecarea cărților, prin folosirea mai multor pachete de cărți pentru același joc sau prin alte metode „specifice”.

Tagszoom
Share:

Leave a reply