Lumea fotbalului stă cu ochii pe ultimele discuții despre formatul Ligii Campionilor

695
0
Share:

Oficialii UEFA s-au întâlnit „în secret”, la finalul lunii martie, cu reprezentanți ai unor cluburi europene de top pentru a discuta despre modificarea formatului celei mai importante competiții intercluburi, Liga Campionilor.

Secretul nu a fost foarte bine păstrat de părțile implicate. Propunerile pentru un nou format au ajuns imediat în presa sportivă, cu mențiunea că ele ar urma să intre în vigoare din sezonul 2024-2025. Pare un termen îndepărtat, dar timpul trece repede. Ar fi vorba de modificări majore, cu implicații multiple.

Dispar grupele de patru echipe!

Poate cea mai importantă schimbare, vorbind strict de format, este dispariția grupelor de patru echipe și adoptarea unui sistem cu 4 grupe a câte 8 echipe. Astfel, fiecare echipă ar avea de disputat 14 meciuri în faza grupelor, nu 6, ca în prezent. Mai multe partide jucate în grupe pot însemna mai mulți bani câștigați. În acest sezon, fiecare punct obținut este premiat cu 500.000 de euro. Dacă o echipă ar câștiga 10 meciuri, ar lua 15 milioane de euro numai din această sursă!

Se schimbă sistemul de calificare

Ar urma să se schimbe și sistemul de calificare. Astfel, primele patru clasate în ligile de elită nu ar mai beneficia de calificarea directă în faza grupelor. 24 de echipe din cele 4 grupe se califică în faza următoare și obțin automat calificarea și pentru sezonul următor al competiției. Reprezentatele ligilor naționale se vor lupta pentru cele 8 locuri rămase „vacante”. Evident, lucrul acesta nu este deloc pe placul celor care își pierd privilegiile.

Meciurile se vor juca în weekend

O altă schimbare foarte importantă este mutarea meciurilor din UCL în weekend, pentru o audiență cât mai mare. Explicația este simplă: în prezent, gigantica piață asiatică este închisă pentru Liga Campionilor, deoarece ora 00:00 de la București (când se termină meciurile) înseamnă ora 05:00 la Beijing. Microbiștii din acea parte a lumii nu pot vedea meciurile, pentru că cei mai mulți urmează să plece la muncă. În schimb, audiența va crește dacă meciurile se vor juca în noaptea de sâmbătă spre duminică.

De altfel, și schimbarea zilei de desfășurare a finalelor Ligii Campionilor și Europa League, din miercuri în sâmbătă, a fost făcută tot din acest considerent.

Englezii nu sunt de acord

Evident, dacă schimbările prezentate mai sus vor deveni realitate, competițiile interne vor trebui să se adapteze și să schimbe datele de desfășurare. Așa cum am spus, acest lucru nu le convine celor care organizează competiții în valoare de sute de milioane, sau chiar de miliarde de euro, cum este cazul Premier League.

Cluburile engleze au distribuit un comunicat de presă comun prin canalul oficial al Premier League, în care și-au exprimat îngrijorarea vizavi de schimbările propuse:

„Toate cluburile consideră că nu este în regulă ca structurile fotbalistice europene să facă planuri prin care să altereze structurile, calendarul și competitivitatea competițiilor domestice. Vom apăra împreună Premier League.

În Anglia, fotbalul joacă un rol important în cultura noastră și în viața de zi cu zi. Milioane de fani vin pe stadioane în toată țara, animați de pasiuni și rivalități locale transmise din generație în generație. Avem o combinație fantastică de fotbal competitiv și fani dedicați, pe care trebuie să o apărăm cu vigoare.

Structurile fotbalului domestic sunt determinate de ligile și de asociațiile naționale. Vom colabora cu federația de fotbal și cu celelalte entități pentru a ne asigura că structurile fotbalistice europene vor înțelege importanța a ce am scris mai sus și faptul că obligația lor este să mențină sănătatea și sustenabilitatea competițiilor domestice”.

Premier League a avut patru reprezentante în sferturile de finală ale Ligii Campionilor în acest sezon: Liverpool, Manchester City, Manchester United și Tottenham. În rest, Spania, Italia, Olanda și Portugalia au avut câte o reprezentantă.

O poziție similară cu a grupărilor britanice a fost adoptată și de cluburile din Bundesliga, chiar dacă acestea nu au formulat un punct de vedere comun. În schimb, Andrea Agnelli, președintele lui Juventus Torino și al Asociației Europene a Cluburilor (ECA), este unul dintre susținătorii schimbării.

Deocamdată, suntem departe de pronunțarea unui verdict clar în această chestiune. Vor fi negocieri intense între părțile implicate și probabil că se va ajunge la un consens care să favorizeze – cum altfel? – echipele din ligile de elită, care au puterea să cumpere cei mai buni fotbaliști de pe planetă și, implicit, să facă cea mai mare audiență.

Share:

Leave a reply