Sign in / Join

Fotbalul din Turcia, la picioarele lui Erdogan. FIFA, îngrijorată de implicarea politicului!

498
0
Share:

Preşedintele Turciei, Recep Erdogan, a ordonat ca 105 arbitri de fotbal, tuşieri şi observatori să fie concediaţi, pe motiv că sunt susţinătorii clericului Fethullah Gulen, acuzat că ar sta în spatele tentativei de lovitură de stat din urmă cu aproape o lună.

erdiogan

Conform presei de Istanbul, Erdogan a ordonat ca 105 arbitri, tuşieri şi observatori de joc să fie demişi şi suspendaţi din funcţie. Aceştia sunt bănuiţi că au susţinut tentativa de lovitură de stat din luna iulie. Este o nouă măsură controversată luată de Erdogan, care este acuzat de Occident că se foloseşte de tentativa de lovitură de stat pentru a înlătura orice urmă de opoziţie.

Preşedintele Turciei acţionează pe toate fronturile şi presa străină susţine că mai mult de 60.000 de persoane au fost reţinute sau se află în stare de cercetare, sub bănuiala că au susţinut tentativa de lovitură de stat. Printre aceştia sunt militari, jurnalişti, judecători, procurori, profesori, dar şi simpli civili.

  • Chiar şi Hakan Şukur – fostul mare atacant al lui Galatasaray – ar urma să fie reţinut, deoarece l-a criticat pe Erdogan.

Aceste metode i-au atras lui Erdogan multe critici oficiale din Occident. Preşedintele Turciei este acuzat că încalcă normele democraţiei, însă Erdogan este de altă părere: `Vestul susţine terorismul şi le ia apărarea celor care au vrut să dea lovitura de stat. Ei au actori în Turcia, dar scenariul loviturii de stat a fost scris în străinătate”.

  • În tentativa de a atrage cât mai mult suport din partea maselor, Erdogan i-a convocat la reşedinţa sa pe Arda Turan (mijlocaş FC Barcelona), Fatih Terim (selecţionerul Turciei) şi Yildirm Demiroren (preşedintele Federaţiei de Fotbal). Aceştia sunt cunoscuţi susţinători ai regimului Erdogan şi au transmis de-a lungul timpului mai multe mesaje în care au elogiat activitatea acestuia.

Însă implicarea politicului în fotbal încalcă regulile FIFA şi nu este exclus ca Turcia să primească un avertisment de excludere din competiţiile internaţionale.

Share:

Leave a reply

NEWSLETTER