Sign in / Join

Fabuloasa poveste a lui Unai Emery, antrenorul momentului în Europa

586
0
Share:

Andaluzii din Sevilla au cucerit a 5-a Ligă a Europei în ultimii 10 ani. Pentru Unai Emery, artizanul acestei echipe, a fost al 3-lea trofeu consecutiv! 3-1 în finala cu Liverpool, dispuată la Basel, un oraș asediat, miercuri, de peste 100.000 de englezi.

emery

Vorbim despre o performanță cu care, de la Bayern Munchen încoace, nicio altă echipă nu se mai poate lăuda. În 1974, 1975 și 1976, nemții cucereau trei trofee europene consecutive, iar Unai Emery este primul antrenor din lume care repetă „hattrick-ul” germanilor.

Dar, de unde a apărut acest Unai Emery care a uimit Europa? Nu are nici șarmul lui Guardiola, nici tupul lui Mourinho și nici n-a fost vreun mare fotbalist. De fapt, cariera sa de jucător a luat sfârșit la vârsta de 32 de ani, când și-a rupt piciorul și, de voie, de nevoie, conducerea clubului spaniol Lorca Deportiva (Liga 3) i-a oferit postul de antrenor. „Și-așa nu mai poți să joci fotbal, măcar ne ajuți de pe bancă”. Zis și făcut, Emery a profitat la maximum de șansa ivită și, la primul sezon, a promovat în Segunda Division.

A urmat „transferul” la Almeria, club cu pretenții, pe care l-a dus în „La Liga” din chiar prima încercare. Intrat în vizorul granzilor, Unai Emery a acceptat în 2008 oferta Valenciei. Timp de patru sezoane la cârma „liliecilor”, a calificat clubul de trei ori în grupele Ligii Campionilor, aducând un profit de zeci de milioane de euro.

În 2013, după un semieșec în Rusia, la Spartak Moscova, Emery ajunge la Sevilla. Primul an, prima Ligă a Europei. Al doilea și al treilea sezon deja au reprezentat o confirmare a filosofiei sale de joc. „Iubim această competiție. Este competiția noastră. Succesul nostru este legat de ceea ce am făcut până aici, până la finală, și acum ne bucurăm să fim campioni din nou”, a reacționat Unai Emery la conferința de presă.

Share:

Leave a reply

NEWSLETTER