EXCLUSIV Stupoare la Sepsi: Cosmin Matei testat pozitiv! Mijlocașul a fost depistat cu un stimulent extras din mușcată. ”Sunt uluit!”

Cosmin Matei testat pozitiv, iată o veste care a bulversat atmosfera la Sepsi. Rezultatul a venit după ce mijlocașul a fost testat la capătul meciului cu CSU Craiova, 1-3 acasă, pe 4 februarie

Cosmin Matei testat pozitiv la o probă de urină

Pe 4 februarie, Sepsi pierdea cu 3-1 pe teren propriu meciul cu CSU Craiova. În minutul 67, la scorul de 1-1, Cosmin Matei rata o ocazie monumentală, șutând pe lângă bară din 7-8 metri ușor lateral stânga din poziție singur cu portarul. La final, mijlocașul în vârstă de 32 de ani era invitat să dea un test doping cu probă de urină. Rezultatul a produs stupoare: pozitiv!

”Substanța e un stimulent pe termen scurt”

Surse ANAD arată că Matei a fost depistat cu o substanță pe nume 5-metilhexan-2-amină. Produsul e trecut pe lista interzisă publicată pe portalul Agenției la secțiunea de stimulente.

Așa arată unul dintre recipientele de pe piață conținând ulei de geranium

Apare în componența uleiului esențial pur de geranium, fiind un extras din rădăcina de mușcată. ”Acest tip de element se traduce printr-un stimulent pe termen scurt, care oferă un plus de viteză, energie și tonus muscular”, explică un specialist în domeniu în exclusivitate pentru sportpesurse.ro.

Pe internet, la o simplă căutare după uleiul de geranium, rezultatele generează multimple produse cu costuri foarte mici, între 15 și 40 de lei la sticluțe de 5-10 ml.

Poate juca în continuare pe durata anchetei

Produsul nu impune automat o suspendare provizorie. Astfel se explică faptul că Matei a continuat să joace pentru Sepsi. A fost folosit în toate celelalte șase etape din sezonul regular ulterioare partidei cu CSU Craiova. A și marcat un gol, la 4-0 cu Voluntari, oferind și două assist-uri.

A lipsit numai la prima rundă din play-off, 1-2 cu FCSB, din rațiuni legate de o accidentare. E meciul la care covăsnenii s-au prezentat, de altfel, fără alți 6 oameni, suspendați sau cu probleme medicale: Ștefănescu, Fl. Ștefan, Alimi, J. Rodriguez, Bălașa și Niczuly.

Ce riscă: de la mustrare până la suspendare 4 ani

Care este procedura într-un astfel de caz? Dacă jucătorul acceptă voluntar o suspendare provizorie i se va lua în calcul o reducere a pedepsei la final, în cazul în care comisia ANAD îl va găsi vinovat.

”Procesul” este însă deocamdată în faza incipientă, urmează audierile și, evident, exprimarea unui punct de vedere oficial din partea fotbalistului.

Soarta lui Cosmin Matei stă de acum la mâna oficialilor de la Agenția Națională Antidoping (ANAD)

Plaja de potențiale sancțiuni se întinde pe o arie vastă. Începe de la mustrare sau absolvire completă, trece printr-o pedeapsă clasică de 2 ani de pauză și poate urca până la 4 ani dacă se dovedește existența unei intenții în administrare. Totul depinde de modul în care Matei va expune situația în fața ANAD și de credibilitatea scenariului său.

”Am fost răcit în acea perioadă”

Contactat de sportpesurse.ro, Cosmin Matei a explicat întâi că va lipsi de pe gazon circa șase săptămâni din cauza unei leziuni la ligamentul colateral stâng, suferită în partida cu Petrolul.

Evită însă să vorbească despre cazul de doping: ”Am fost foarte mirat. Sunt uluit! Nici nu știu ce să spun. Și nici nu vreau să vorbesc deocamdată. Vă rog să mă înțelegeți!”.

”E o anchetă în desfășurare. Îmi doresc foarte mult să aflu ce s-a întâmplat, de fapt. Și de unde a apărut această substanță. Am fost răcit în acea perioadă. Am luat mai multe suplimente, medicamente, dar vom vedea ce ne vor indica analizele”, Cosmin Matei pentru sportpesurse.

Dioszegi: ”Să așteptăm rezultatul probei B!”

Președintele lui Sepsi, Laszlo Dioszegi, spune că ”am primit și noi la club notificarea în urmă cu vreo două zile. Așteptăm însă și rezultatul probei B. Am rămas însă fără cuvinte. Nu-mi vine să cred că Matei ar fi luat substanțe interzise cu voia lui. N-am apucat să discut foarte mult nici cu medicul nostru, fiindcă a fost partida cu FCSB. Mi-a explicat însă că nimic din ce a administrat el nu cuprinde substanțe interzise”.

Laszlo Dioszegi e îngrijorat din cauza ”dosarului Cosmin Matei”

Și a continuat: ”Știu că Matei a fost răcit o perioadă. Nu știu exact ce a luat. Dar vă sugerez să așteptăm ancheta pentru a vedea concluziile clare. Ați văzut și la Halep ce s-a întâmplat. Dacă se va confirma însă că Matei e vinovat, vom lua măsurile necesare”. Cosmin Matei își termină însă la vară contractul cu Sepsi, care nu apucase încă să-i ofere nicio prelungire.

  • 33 de meciuri a jucat Cosmin Matei pentru Sepsi în actualul sezon, în toate competițiile, adunând 7 goluri și 6 assist-uri
  • 9 echipe se află pe CV-ul lui Matei: Farul, Steaua, Astra, Dinamo, Atromitos, Genclerbirligi, Istra, Viitorul și Sepsi
  • 2 e numărul selecțiilor la echipa națională strânse de Cosmin Matei

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare