EXCLUSIV Ce lovitură: Corvinul pierde încă un an dreptul de promovare în Liga 1! ”Am ales Europa”

Câștigarea Cupei României de către Corvinul și participarea în Europa League vine la pachet cu compromisul de a-și bloca eventuala promovare în L1 și în vara viitoare. Președintele Dan Colesniuc explică alegerile motivate de rațiuni juridice

Corvinul risca să piardă licența europeană

La Hunedoara, cea mai mare performanță din istoria clubului, câștigarea Cupei României, atrage după sine un sacrificiu competițional imposibil de evitat. Structurată ca entitate de drept public, gruparea de lângă Castelul Corvinilor nu a promovat anul acesta în L1 pentru că regulamentele FRF nu permit unei formații cu acest tip de funcționare să evolueze în eșalonul de elită. Ar trebui să-și schimbe organizarea în societate de drept privat înainte de startul viitorului sezon. Asta însemna însă acum să piardă licența UEFA pentru cupele europene. Iar clubul, de la conducere până la staff-ul tehnic și jucători, a trebuit să aleagă!

Vom putea obține drept de promovare în Liga 1 abia în ediția 2025-2026”

Președintele Corvinului, Dan Colesniuc, admite pentru sportpesurse.ro că ”am fost obligați de regulamente să ne asumăm una dintre variante. Dacă ne schimbam acum organizarea și ne înscriam la FRF cu o nouă formulă juridică pentru a obține dreptul de a urca vara viitoare în Liga 1 ratam licența UEFA. Prin urmare, vom putea avansa în prima divizie doar în 2026, dacă, evident, vom ocupa o poziție de promovare. Am discutat și cu jucătorii. Și au ales și ei participarea în cupele europene”.

Aici împreună cu primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu, președintele Corvinului, Dan Colesniuc (stânga), a trebuit să gestioneze o situație juridică sensibilă

Concret, dacă hunedorenii își schimbau modelul de funcționare, spuneau adio Europa League. Asta fiindcă regulamentele UEFA prevăd că un club trebuie să fie afiliat trei ani consecutivi la federațiile naționale pentru a evolua în cupele europene. Iar interpretarea UEFA este că o echipă care-și modifică forma de organizare își întrerupe în acel moment continuitatea calității de membru afiliat.

Juristul FRF: ”Nu pot evolua sub două entități diferite”

Scenariul e confirmat și de juristul FRF, Adrian Stângaciu, cu mici nuanțări: „În momentul de faţă este prematur să ne pronunţăm cum va proceda Corvinul. Pe vechea organizare, UEFA le permite să evolueze în cupele europene, de aceea au şi primit licenţa, dar dacă eşti club de drept public n-ai voie în Liga 1. Dacă Corvinul încheie conturile cu cupele europene înainte să înceapă noul sezon de Liga 2, iar actele lor sunt în regulă, ar putea obţine dreptul de promovare. Dar dacă parcursul european se prelungeşte, de genul se califică în grupe, atunci nu mai pot spera, pentru că nu pot juca sub două entităţi diferite”.

În traducere, Corvinul n-ar putea exista ca entitate de drept public în Europa și de drept privat în România. Inclusiv ideea că ar avea opțiunea de a depune actele la FRF după încheierea parcursului continental, dar înainte de startul L2, ține mai degrabă de SF.

Scenariu utopic: doar 24 de ore la dispoziție pentru schimbarea organizării

Ediția viitoare a ligii secunde va începe pe 3 august. În schimb, Corvinul are garantate minimum două tururi în cupele europene (4 meciuri). Va fi mai întâi primul tur preliminar în Europa League, apoi măcar încă un tur în Conference League, dacă Hunedoara e eliminată.

Antrenorul Florin Maxim și-a prelungit contractul cu Corvinul până în 2027, dar va putea spera la promovare în L1 abia în vara lui 2026. Credit line: Razvan Pasarica / Sport News / Profimedia

Datele pentru turul 2 preliminar în Europa League și Conference League sunt 25 iulie și 1 august. Prin urmare, în cazul în care Corvinul ar ieși complet din cupele europene pe 1 august ar mai avea la dispoziție practic doar 24 de ore pentru a se înscrie la FRF cu o nouă entitate juridică înainte de pornirea L2, pe 3 august! Adică o misiune aproape imposibilă, dat fiind faptul că procedurile sunt stufoase și necesită timp de lucru și de trecere prin comisiile federale.

În așteptarea primului adversar din EL

Deocamdată, Corvinul așteaptă tragerea la sorți pentru Europa League, programată pe 18 iunie. Nu va fi cap de serie în primul tur preliminar (11/18 iulie). Posibilii adversari sunt Șerif Tiraspol (Moldova), Maribor (Slovenia), Tobol (Kazahstan), Wisla (Polonia), Pafos (Cipru) sau Paks (Ungaria).

În plus, a început să lucreze în mercato. Iar prima achiziție a fost Alexandru Gîrbiță, un mijlocaș ofensiv de 23 de ani recrutat de la Viitorul Pandurii, din L2.

4 partide a disputat Corvinul în Europa în istoria sa, în Cupa UEFA 1982-1983: cu Grazer AK (1-1, 3-0) și cu FK Sarajevo (4-4, 0-4)

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare