Eva Tofalvi, prinsă cu meldonium în corp

1049
0
Share:

Portdrapel al delegației României la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Vancouver, din 2010, biatlonista Eva Tofalvi este a doua sportivă din țara noastră care a fost depistată pozitiv cu meldonium.

eva-tofalvi

Sportiva din Miercurea Ciuc susține că este nevinovată şi că a luat medicamentul în decembrie 2015, dar nu pentru creşterea performanţei sportive, ci doar pentru o refacere mai rapidă. Testată în afara competiției, pe 8 martie, la Oslo (Norvegia), Eva Tofalvi a anunțat că nu dorește o contraexpertiză în acest caz. Forul mondial anunțase cazul încă din data de 30 martie, dar fără a dezvălui numele sportivei în cauză. Raportul laboratorului din Oslo legat de proba de urină a relevat prezența substanței meldonium, care figurează de la 1 ianuarie 2016 pe lista substanțelor interzise de Agenția Mondială Antidoping (WADA), fiind inclus la categoria S4: hormoni și modulatori metabolici. Tofalvi va fi audiată la o dată ce va fi stabilită după ce WADA va finaliza studiul legat de perioada în care substanța meldonium rămâne în organism. Eva Tofalvi este suspendată cu titlu provizoriu până la o decizie finală luată de comisia antidoping a IBU.

„Niciodată nu am folosit substanțe interzise”

Eva Tofalvi se apără și susține că niciodată nu a încercat să trișeze în sport și cu atât mai puțin ar fi făcut-o acum, la vârsta de 37 de ani, când este foarte aproape de retragerea din activitate. „În 19 ani de Cupă Mondiala, cu cinci Olimpiade la activ, niciodată nu am folosit substanțe interzise, am concurat numai prin forțele proprii, am fost cinstită de fiecare dată. Nu mă simt vinovată, pentru că știu că ultima dată am luat medicamentul în luna decembrie. Iar asta trebuie să se vadă și în cantitatea în care s-a găsit în urină. Sunt foarte dezamăgită pentru că vestea a venit tocmai când eu am renunțat la o activitate și o carieră frumoasă în sport”.

Depune contestație

Românca va contesta eventuala suspendare, întrucânt se consideră o sportivă nevinovată: „Sunt hotărâtă să merg mai departe, să atac eventuala sancțiune pentru că eu nu sunt vinovată. Urmează să fiu chemată la Federația Internațională și o să demonstrez acolo că nu am trișat. Nu vreau să fiu sancționată, chiar dacă m-am retras din activitate. Pentru mine este extrem de important, mă simt curată și cinstită așa cum am fost toată cariera”.

Share:

Leave a reply