DNA-ul îl așteaptă pe Ghiță la o nouă portiță

838
1
Share:

Probabil ați auzit că, recent, DNA-ul a făcut niște descinderi pe la Ministerul de Finanțe. Umblă vorba că tot pe Sebastian Ghiță l-ar căuta. De data asta, e vorba despre o inginerie financiară pe care multiplul urmărit penal ar fi făcut-o pentru a câștiga la loto. Ei bine, nu chiar la loto, ci din loto, că lui îi place să meargă mai la sigur, totuși.

ghitaBăieții deștepți din anturajul Loteriei Române așteptau din vremuri imemoriale să se termine contractul cu grecii de la Intralot, care asigurau sistemul de joc pentru loto, păcănelele și pariuri sportive în agențiile loto. A fost o așteptare grea, de aproape 20 de ani. Perspectiva unui nou contract de asociere cu un mare jucător de afară îi făcea pe mulți barosani din conducerea Loteriei (și nu numai) să-și frece mâinile de bucurie. Când s-a ivit ocazia, băieții cu know how din Loterie au apelat la trei grupuri de interese care să-i ajute cu relații și nu numai, pentru semnarea unui contract nou, reciproc avantajos. Cele trei grupări despre care vorbim și care încă se luptă pentru privilegiul de a face jocurile la Loterie sunt unul condus de Remus Truică in tandem cu Liviu Dragnea, altul de Daniel Chițoiu in tandem cu grecii de la Intralot și, în fine, cel mai de succes, cel al lui Sebi Ghiță in tandem cu un prieten cu doctorat.

Cu largul concurs al lobby-ului practicat sub toate formele de parlamentarul Sebi Ghita, s-a facut primul pas pentru pacanele (videoloterie), iar Loteria a semnat un contract nou de asociere, cu austriecii de la Novomatic. Contractul a fost lăudat chiar de către premier, care spunea că statul o să încaseze 70 de milioane de pe urma lui. Doar că statul n-a prea încasat. De ce nu s-au plătit banii, asta putem doar să bănuim. Poate că Novomatic a apelat prea mult la fondurile de protocol (zice-se, cu intervenții la nivel înalt, chiar cu ceva parlamentari austrieci implicați) sau poate că lobby-ul practicat de Ghiță nu a respectat o promisiune. Promisiunea consta, din ce se aude prin târg, în interzicerea aparatelor de tip slot machine în orice altă locație în afara celor ale Loteriei. Proiectul de lege în acest sens de si era pe cai mari si chiar a fost la un deget de trafic de influta sa treaca a cazut la mustata. Austriecii cică s-ar îndrăgosti mai greu, așa că doar atribuirea fără licitație a contractului nu le-a ajuns ca să țină la noi. Fără monopolul promis, au început să cam strâmbe din nas. Dacă din partea statului român (care încasează 20-30% din profitul Novomatic conform interpretarii noului contract, deși austriecii oferă măcar 50% cam tuturor celorlalți clienți din mediul privat) este vorba despre prostie sau măgărie, asta n-o putem ști. Cert este că ambele se plătesc, sau cel puțin așa susține DNA-ul.

Share:

1 comment

Leave a reply

NEWSLETTER