Coșmar cu bătăi și amenințări în familia lui Ilie Năstase. Tatăl marelui tenismen a fost victima regimului comunist din cauza unei confuzii

Familia lui Ilie Năstase a trecut, pe vremea când fostul mare tenismen avea doar 13 ani, printr-o încercare cumplită. Legenda din tenisul mondial a trăit atunci una dintre cele mai mari drame ale vieţii lui, când tatăl său a fost încarcerat şi torturat pe nedrept.

Familia lui Ilie Năstase, chinuri groaznice în comunism

Pe data de 28 iulie 1959, tatăl lui Ilie Năstase a fost victima celui mai mare jaf din perioada comunistă. Gheorghe Năstase a fost atacat de şase persoane care i-au furat 1.686.000 de lei, potrivit adevărul.ro.

Atacul a durat mai puțin de trei minute, însă a fost suficient pentru ca banda de hoți să își facă treaba.

Autorii, intraţi în legendă drept „banda lui Ioanid”, au fost prinşi abia după două luni de anchetă, interval de timp în care s-au efectuat peste 400 de arestări, s-au audiat mii de oameni, iar în Bucureşti au fost efectuate căutări acerbe.

Ilie Năstase: „L-au bătut de l-au înnebunit, de nu mai ştia de el”

Ilie Năstase își amintește în detaliu acea perioadă extrem de tristă și de cumplită. 

„Taică-meu lucra la Banca Naţională. Întâi a fost poliţist, apoi a lucrat ca şi colector de bani. Prin ’59 s-au furat nişte bani, unii au dat lovitura, au atacat şi au spart o maşină care transporta bani. Taică-meu era colector la acel transport. El colecta banii şi îi aducea jos, unde-l aşteptau şoferul şi poliţistul. N-avea nicio vină, dar trebuia să-i găsească pe unii vinovaţi, aşa era pe timpul ăla, dacă nu-l găseau pe ăla vinovat, îl găseau pe un nevinovat. Cred că şoferul sau poliţistul a şi murit din cauza bătăii primite în închisoare. Eram copil, ţin minte că mă mai lua taică-meu când se ducea duminica şi colecta banii de la fabrica de pâine din Regie… 

Taică-meu a stat şase luni la puşcărie. L-au bătut de l-au înnebunit, de nu mai ştia de el. Până la urmă, domnul Maurer (n.r. – ministrul de Externe) l-a reabilitat, era pe timpul lui Gheorghiu-Dej. L-au reabilitat, i-au dat şi banii din urmă, dar era deja bătut şi ţinut în puşcărie degeaba”, a declarat Ilie Năstase pentru Adevărul, cu ceva timp în urmă.

Gheorghe Năstase a fost reţinut circa 4 luni în arestul de la Miliţia Capitalei, unde şef era generalul Aurel Filip. Perioada aceea a fost una foarte grea pentru Ilie Năstase, care își amintește: „Chiar dacă eram destul de mic, am înţeles imediat ce se întîmpla, fiindcă nu mai aveam de mîncare acasă. Cine s-o mai aducă, în absenţa tatei? Suferea, săracul, de inimă, dar l-au chinuit securiştii acolo incredibil. De la situaţia asta mi se trage mie ura faţă de Dinamo. Serios!”.

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare