Clasamentul celor mai bogate cluburi din Europa. Manchester City a generat venituri de 825 de milioane de euro, dar nu se mai află pe primul loc

Fotbalul „duduie” din punct de vedere financiar. Primele 20 de cluburi din clasamentul Deloitte Football Money League au înregistrat la finalul anului trecut venituri record de 10,5 miliarde de euro, cu 14% mai mult decât în anul 2022, când s-a ajuns până la 9,2 miliarde de euro. Marea surpriză este faptul că Manchester City a pierdut primul loc deși a reușit „tripla”: Champions League, titlul și Cupa Angliei.

Manchester City, întrecută de Real Madrid în clasamentul veniturilor

Premier League este campionatul din Europa și poate chiar din lume unde sunt cei mai mulți bani. Aici sunt drepturi TV de aproape două miliarde de euro pe an și jucători de zeci de milioane de euro și care „bat” suta de milioane. Și nu sunt deloc puțini… Cu toate acestea, specialiștii care au întocmit clasamentul Deloitte Football Money League au remarcat faptul că Liverpool, Manchester United și Manchester City au înregistrat o scădere la finalul anului 2023. Asta în timp ce cluburile din Europa continentală au reușit să înscrie puncte prețioase.

Situația cea mai surprinzătoare o vizează pe Manchester City. Echipa lui Pep Guardiola a câștigat Champions League, campionatul și cupa și deși i-au intrat în conturi 825 de milioane de euro, aproximativ 718 milioane de lire sterline, nu se mai află pe primul loc, fiind depășită de Real Madrid, noul lider al acestui top „al bogaților”. Liverpool a avut cea mai mare cădere dintre toate cluburile din top 20 și a pierdut podiumul ajungând pe locul 7, după ce veniturile au scăzut de la de la 594,3 milioane de lire sterline la 593,8 milioane de lire sterline. Este adevărat că gruparea condusă de Jurgen Klopp a terminat campionatul pe locul cinci și a fost eliminată din optimile Champions League.

Manchester United a coborât o poziție, pe locul al cincilea, în ciuda unui venit mai sănătos decât în sezonul precedent, iar Tottenham și Chelsea au făcut schimb de locuri, cu Spurs urcând pe poziția a opta.

Câți bani a câștigat Real Madrid

Real Madrid a generat venituri de 723 milioane de lire sterline, în sezonul 2022-23, demonstrând că gruparea din Spania se descurcă foarte bine deși președintele Florentino Perez își dorește foarte tare înființarea SuperLigii. Paris Saint-Germain intră în top trei pentru prima dată, în timp ce Barcelona a urcat trei locuri până pe patru, cu o cifră de venituri de 696 milioane de lire sterline.

„Există un moment în timp, un moment aici, unde ai Real Madrid și Barcelona reamenajându-și stadioanele, au făcut pași spre controlul mult mai mult al operațiunilor lor, în special merchandising și licențiere, deci aceste cifre de venituri sunt rezultatul unor schimbări directe pe care le-au făcut în modelul lor de afaceri.

Când ne uităm la Premier League în ansamblu, nu suntem 100% siguri că zilele de creștere semnificativă a drepturilor media s-au încheiat, dar ceea ce putem spune este că, fără o concurență semnificativă care să intre pe această piață, atunci creșterea procentuală cu o singură cifră este rezultatul probabil pe această piață internă”, a explicat situația Tim Bridge, partenerul principal din Grupul de Afaceri Sportive al Deloitte.

Barcelona Femeni a fost clubul feminin cu cele mai mari venituri din lume, încasările depășind 11,6 milioane de lire sterline, cu 74 74% mai mult decât anul trecut.

Distribuie

Urmărește-ne pe

Ultima oră
Cele mai citite

Articole Similare