Sign in / Join

Ce să căutăm noi la Euro?

602
0
Share:

Motto: ”Ce căutăm noi în Univers? Nu puteam să stăm, dracului, acasă?!” (Jurnalul lui Tetelu, Kamikaze)

papȘi ne-am calificat en-fanfare, după 3-0 cu Feroe. Am bătut și noi în sfârșit pe cineva, cum ar veni. Doar pentru că erau slabi? Nu. Ci pentru că moaștele din capul lui tata Puiu au decis să mai renunțe la FCSB-iștii ăia umflați cu pompa (doar-doar i-o vinde și Gigi la niște fraieri din străinătate) și s-a gândit că poate ar fi bine să folosească niște fotbaliști. Dacă Budescu ar avea acum 40 de ani și 105 kile, dacă ar gâfâi în prag de infarct după ce ar urca până la etajul 3, tot ar fi mai fotbalist decât Chipciu, Adi Popa sau Papp în formele lor maxime, fizice și sportive. Să nu fim prost înțeleși, Budescu este o putoare internațională care își bate joc de talentul său, asta e clar. E în stare să nu facă nimic pe teren un meci întreg, să șadă în reverie undeva în preajma careului advers, cu gândul la sarmale. Dar, când are mingea la picior, indiferent pe unde s-ar afla, chiar și lângă tușă, dă cu ea în poartă. E atât de simplu. Exact cum își sfătuia Bill Shankly atacanții: ”Fiule, dacă ai mingea și nu știi ce să faci cu ea, dă cu ea în ațe și discutăm ulterior ce alte opțiuni ai fi avut”. Asta înseamnă să fii fotbalist. Și trebuie să fii un mare nemernic și un uriaș FCSB-ist (interesant cum de partea adevăratei Steaua au rămas doar suporterii, pe când profitorii ăștia mărunți din linia întâi încă se mint că Steaua ar exista încă) ca să nu-l joci pe Budescu, pentru că trebuie să-i faci loc lui Adi Popa cel cu gușă de bucătar.

Din păcate, Budescu nu e singurul fotbalist persecutat de o conducere FRF (tehnică și managerială deopotrivă) ticăloasă și rău-intenționată. Prin campionatul românesc mai sunt o grămadă de fotbaliști adevărați pe care orbul tata Puiu (nu-mi spuneți că un om atât de religios și de superstițios poate să nu fie orb) preferă să nu-i vadă. Hora de la Pandurii (27 de ani) e un jucător ofensiv polivalent cu un început de sezon excelent. Tot de la Pandurii a plecat Mihai Roman, vârful de careu de care avem atâta nevoie, și care chiar joacă la echipa de pe locul 7 din prima ligă olandeză, spre deosebire de Paul Papp, care nu prinde lotul unei echipe de Liga I. La Craiova, o echipă cu un lot mai degrabă subțire, Bălgrădean, Vătăjelu, Mateiu și Ivan sunt jucători exponențiali. Dacă portari să zicem că avem destui la Națională, un fundaș stânga, un mijlocaș central și un vârf, toți tineri și care au apucat să confirme deja, ar fi oricând utili, măcar că-i iei doar ca să prindă gustul și să capete experiență. La Dinamo, Marc, Steliano Filip și Matei sunt fără probleme peste rivalii lor pe post de la FCSB. Și discuția poate continua cu fotbaliști de la alte echipe în formă din campionat care chiar au personalitatea și valoarea necesară să facă din acele echipe cu loturi modeste și pretenții mici cel puțin egalele FCSB-ului: Târgu Mureș, Viitorul, CFR Cluj. Dar cine să meargă să-i vadă pe acei fotbaliști, când generalul mozolește la icoane zi de vară până-n seară? Sfântul Petru?

Ne-am calificat la un Euro la care s-au jumătate dintre țările din Europa.  Cu chiu cu vai, am reușit să fim în prima jumătate valorică a continentului propriu, deci. La fel ca noi s-au mai calificat Islanda, Albania, Țara Galilor, Polonia, Elveția, Austria, se pregătesc Slovacia și Slovenia, toate echipe care au arătat un fotbal mai plăcut și cu mai mulți fotbaliști decât al nostru. La naiba, am uitat tocmai de Irlanda de Nord, care s-a calificat de pe primul loc chiar din grupa noastră. Să fim serioși, calificarea în sine, la un turneu modificat astfel încât să joace toate ciurucurile continentului, nu este o performanță. Mai grav, dacă unii poate au speranțe că vor arăta ceva frumos la turneul final care se apropie, noi nu ne putem lăuda cu așa ceva. Regretabila relicvă Iordănescu a fost reconfirmat în funcție, deci vom merge în Franța cu aceeași selecție strâmbă, mișelească și bazată mult mai mult pe interese proprii decât pe unele naționale. Cu același antrenor și aceiași jucători convocați nu o să batem pe nimeni la Euro, indiferent de grupa în care vom fi alocați. Ba mai mult, o să dăm lumii o nouă ocazie să râdă de noi. Și-atunci, ce să căutăm noi la Euro? Nu mai bine stăteam dracului acasă?

Share:

Leave a reply

NEWSLETTER