Sign in / Join

Borcea, tratat ca un rege în pușcărie

611
0
Share:

Cristi Borcea „a efectuat convorbiri telefonice după ora de stingere” şi „a primit vizite în afara programului” se precizează în raportul Avocatului Poporului cu privire la regimul de detenţie al fostului acționar de la Dinamo.

borcea

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi a demarat investigaţii privind deficienţele semnalate cu privire la regimul de detenţie al lui Cristi Borcea. „Cu privire la efectuarea convorbirilor telefonice de către deţinutul Borcea Cristian, s-a constatat că acesta a efectuat convorbiri telefonice în timpul programului de muncă, în timpul activităţii de apel, după ora de stingere (ora 22.00), precum şi folosindu-se de cardul altui deţinut”, se menţionează în raport. Potrivit Avocatului Poporului au fost deficienţe și în ceea ce priveşte „nerespectarea prevederilor art.118 din OMJ nr. 1676/2010, referitoare la desfăşurarea unor activităţi în timpul activităţii de apel; nerespectarea prevederilor art. 123 lit. l din OMJ nr. 1676/2010, referitoare la desfăşurarea altor activităţi, după ora 22.00; nerespectarea prevederilor art. 114 lit. g din OMJ nr. 1676/2010”.

În ceea ce priveşte dreptul la vizită, cumpărături şi pachete pe care Cristian Borcea le-ar fi primit, „s-a constatat că întrevederea cu apărătorii s-a efectuat de obicei în timpul săptămânii (atât în timpul, cât şi în afara programului de lucru al deţinutului), în sectorul de vizită, deţinutul a fost prezentat zilnic sau chiar de 2-3 ori pe zi; a primit pachete de la avocat fără ca acestea să fie consemnate în fişa de vizită, iar în zilele de duminică deţinutul a beneficiat de vizite după ora 16.00, deşi intervalul orar de vizită este 11.00-14.30”.

A primit un aparat fitness

Din raportul Avocatului Poporului mai reiese că Borcea ar fi primit și „un aparat fitness tip bicicletă”, în data de 07.11.2014. Din verificări a rezultat că respectivul aparat era folosit şi de către deţinuţii care participă la activităţile sportive organizate la nivelul unităţii.

Avocatul Poporului a constatat deficienţe privind „folosirea autoturismelor din dotare în alte scopuri decât cele prevăzute de legislaţia specifică”, dar şi cu „exercitarea în timpul programului de lucru, de către şef serviciu siguranţă şi regim, şef tură, agent-tehnician constructor şi gospodar a altor activităţi decât cele prevăzute în fişa postului”.

Au demarat sesizarea „in rem” a organelor de urmărire penală

În urma verificărilor, Avocatul Poporului a dispus mai multe măsuri la nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor: “sesizarea ”in rem” a organelor de urmărire penală, prin transmiterea prezentei Note de constatare şi a probatoriului avut la dispoziţie, Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa; sesizarea Comisiei de disciplină din cadrul Ministerului Justiţiei de către directorul general al ANP împotriva directorului unităţii, comisar şef de penitenciare, pentru fapte care constituie abateri disciplinare constatate în urma controlului inopinat”.

Share:

Leave a reply

NEWSLETTER