Sign in / Join

ANAD anunță: Lavric s-a dopat cu bună știință!

560
0
Share:

Șoc în sportul românesc după ce s-a aflat că Mirela Lavric, vorbim despre una dintre cele mai mare atlete ale noastre, a fost depistată pozitiv cu meldonium!

2014_DécaNation_-_800_m_19b

Substanță făcută celebră de Maria Șarapova (pe 7 martie, rusoaica a recunoscut că a picat un test antidoping), meldoniumul a ajuns pe lista interzisă a WADA (Agenția Mondială Antidoping) la 1 ianuarie. De atunci, sute de sportivi au fost depistați pozitiv, printre aceștia și Mirela Lavric, recent medaliată cu bronz la Campionatele Mondiale în sală desfășurate în SUA, la Portland.
Graziela Vâjâială este președintele ANAD (Agenția Națională Antidoping) și genul de personaj care nu glumește atunci când vine vorba de sănătatea și corectitudinea sportivilor. Pentru ea, lucrurile sunt clare: Mirela Lavric s-a dopat și a făcut-o cu bună știință! „Această substanţă nu există în medicamente. O iei sau nu! La noi în ţară, nu se comercializează meldonium, așa că s-a întâmplat în străinătate”, a declarat Graziela Vâjâială, care dă asigurări că „meldoniumul nu apare din senin în organism”. În cel mai fericit scenariu, Mirela Lavric (triplă campioană mondială de juniori) va primi o suspendare de doi ani, însă „pedeapsa” maximă din codul WADA este de patru ani.
Meldonium este un remediu cardioprotector, cu rol în normalizarea metabolismului miocardului. Mecanismul său de acţiune determină multiple efecte: creşte capacitatea de muncă, reduce simptomele suprasolicitării fizice şi intelectuale, activează imunitatea tisulară. În plus, meldoniul posedă acţiune tonizantă asupra sistemului nervos central.

Președintele FR Atletism nu auzise de această substanță

Sandu Ion, preşedintele Federaţiei Române de Atletism, se declară contrariat de acest scandal, însă recunoaște cu franchețe că nu știa nimic despre această substanță până să apară cazul Mariei Șarapova: „Am avut o discuţie cu Mirela şi cu antrenoare ei. E o situaţie greu de gestionat. Ea susține că a făcut acest lucru la prescripţia medicului Vasile Oşean. A luat acest medicament ultima dată în luna decembrie. FR Atletism a aflat abia pe 7 martie că acest medicament se află pe lista substanțelor interzise. Nu se ştie cât timp rămâne în organism (…) Probabil că cineva ascunde ceva, asta e tot ce pot să spun. E ciudat”.

Share:

Leave a reply

NEWSLETTER